De bergen vormen de basis van het land, en worden al eeuwenlang beschouwd – en ingezet – als de eerste verdedigingslinie, een rij geologische forten. Die natuurlijke grens heeft een cultuur gecreëerd waarin alles draait om veiligheid. Een typisch Zwitsers chalet dat een militaire bunker herbergt.
1. IJsland | GPI score: 1.078. De scores van IJsland blijven onverminderd sterk. IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld.
Zwitserland is bekend om zijn natuur; het heeft talloze bergen, dalen en meren. Ook staat Zwitserland bekend om zijn chocola, kazen, horloges en het Rode Kruis. Zwitserland is ook een neutraal land. Zwitserland zal zich daarom niet zo snel met de buitenlandse politiek bemoeien en kiest geen partij in oorlogen.
Zwitserse mensen respecteren gemeenschapsregels en ordelijkheid. Ze hebben echter ook een uitzonderlijke mentaliteit om individuele vrijheid te bieden. Zwitserse mensen vervuilen niet. Ze nemen reinheid erg serieus en hechten ook belang aan hun buren.
Daar hebben veel mensen last van: toeristen zijn meer kwijt voor hun vakantie in de bergen, de Zwitserse industrie ziet zijn afzet inzakken en de gewone Zwitser rijdt inmiddels graag een flink eind om in de buurlanden boodschappen te doen. De Zwitserse frank is een sterke munt en de Zwitsers zijn daar trots op.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Er zijn enkele gerechten en specialiteiten zoals fondue, Älplermagronen of chocolade, die typisch Zwitsers zijn. Van een eigen Zwitserse keuken kun je echter nauwelijks spreken. Er is een keuken met Berner schotel en Berner rösti. Een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente.
In de bergen begroet men elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi mitenand', 'Hoi zäme' of gewoon 'Hallo'. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.
In een wat afgelegen dorpje kun je al een behoorlijke woning kopen voor 300.000 euro. In steden en bekende toeristische skigebieden kunnen de prijzen wel wat duur uitvallen. In zulk soort gebieden betaal je wel vier keer zoveel. Als niet- Zwitser komt er behoorlijk wat bij de koop van een woning kijken.
Bespaar op souvenirs en winkelen
Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
1. Spanje. Het is in Europa na Frankrijk de populairste reisbestemming en voor vrouwen het veiligste land ter wereld: Spanje. Deze mediterrane parel scoort hoog in veiligheid op straat, er is weinig juridische discriminatie en weinig geweld tegen vrouwen.
Waar u in Zwitserland ook eet, het zal u zeker smaken! Het middageten wordt in de regel gebruikt tussen 12 en 14 uur, in enkele restaurants ook al iets vroeger. Het avondeten wordt meestal vanaf 18 uur tot 21.30 uur geserveerd.
Bij de maaltijden drinkt men vaak mineraalwater uit de Zwitserse bronnen. Bekende merken zijn Henniez, Fontessa, Valser, Passugger en Aproz. Een Zwitserse frisdrank is Rivella, wat gemaakt wordt met melkwei. Het populairste warme drankje is koffie, dat op veel verschillende manieren gedronken wordt.
De Zwitsers eten veelal hetzelfde als in de omliggende Duitstalige landen. Een veel voorkomend Zwitsers ontbijt bevat vers fruit, noten en muesli. Een portie muesli staat gelijk aan zo'n 158 kcal!
Het Zwitserse systeem lijkt op het Nederlandse zorgstelsel en staat bekend als een van de beste zorgstelsels ter wereld. Ook de gezondheidszorg in Zwitserland staat hoog aangeschreven. Er is in Zwitserland een verplichte basisverzekering.
De economische ontwikkeling van Zwitserland is van zeer hoog niveau. Er is veel goed betaald werk en daardoor is er ook een lage werkloosheid. De kwaliteit van huisvesting behoort tot de beste ter wereld. Het land heeft een fantastisch openbaar vervoernetwerk.
In Zwitserland is de federale belasting, net zoals in Nederland, progressief. Als je dus meer verdient wordt je ook meer belast. De nationale belasting kan oplopen tot een maximum van 11.5%. Dit verschilt weer met de kantonnale belastingen die soms progressief zijn, en soms een standaard tarief hanteren.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.