Als je naaste wil dat belangen en wensen in de toekomst goed geregeld zijn, is een volmacht of levenstestament een uitkomst. Zolang je partner of ouder de gevolgen van financiële beslissingen nog goed overziet, is je naaste wilsbekwaam. Je partner of ouder kan de regie in eigen hand houden.
Het is niet verplicht om een volmacht te regelen bij een notaris of ander bevoegd persoon. Je naaste kan ook zelf een volmacht opstellen. Dit noemen we een onderhandse volmacht. Het nadeel van een onderhandse volmacht is dat de vertrouwenspersoon die wordt gemachtigd, niet volledig gemachtigd is.
Geen volmacht? Als u geen gevolmachtigde heeft aangewezen in een volmacht of een levenstestament en u kunt uw eigen zaken niet meer regelen, dan stelt de rechter een mentor, bewindvoerder of curator aan. Op deze benoeming heeft u zelf geen invloed.
Doel van een volmacht
Een volmacht is bedoeld om de zaken te regelen voor een eventuele latere periode van wilsonbekwaamheid of voor een periode waarin iemand (tijdelijk) niet in staat is om zijn/haar eigen zaken te regelen.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Indien er geen zorgvolmacht werd opgemaakt, zal in het geval van wilsonbekwaamheid een bewindvoerder worden aangesteld door de vrederechter om het vermogen te beheren onder zijn toezicht. Deze persoon kan een familielid zijn, maar ook evengoed een derde zoals bv. een advocaat.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Wanneer u een bankvolmacht aan iemand geeft, verleent u aan die persoon de bevoegdheid om verrichtingen uit te voeren en/of handelingen te stellen in uw naam en voor uw rekening bij uw bank.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
Waarom een notariële volmacht? In sommige gevallen is het simpelweg praktisch om iemand te volmachten. In andere gevallen is het noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer u zelf (tijdelijk) niet in staat bent om bepaalde zaken af te handelen in verband met uw lichamelijke of geestelijke gezondheid.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
U kunt zelf iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin u hem of haar de bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Het meest komt voor dat u iemand een volmacht geeft om te ondersteunen met de financiële zaken, bijvoorbeeld omdat u dat zelf niet meer kunt.
Een algemene volmacht kan bij notariële akte en bij onderhandse akte verleend worden. Bij de onderhandse akte zijn de bevoegdheden van de gevolmachtigde iets beperkter: hij kan bijvoorbeeld namens de volmachtgever op diens huis geen hypotheek vestigen. Het geven van een volmacht is een zaak van vertrouwen.
Iemand toegang geven tot uw bankzaken
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
Het grote voordeel van de zorgvolmacht is dat de lastgever zelf kiest wanneer de volmacht uitwerking heeft. Dat kan perfect wanneer hij of zij nog wilsbekwaam is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij iemand te slecht ter been is om zelf naar de bank te gaan of het ziekenhuis.
Met de zorgvolmacht kan proactief toestemming gegeven worden aan één of meerdere personen om de persoonlijke belangen te behartigen en/of het vermogen te beheren op het moment dat de lastgever wilsonbekwaam is geworden.
Een zorgvolmacht kan zowel in een onderhandse als in een authentieke akte (notariële akte) opgesteld worden, maar in elk geval moet de lastgever de zorgvolmacht schriftelijk opstellen.
De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
Een onherroepelijke volmacht kunt u niet intrekken. Een onherroepelijke volmacht wordt vaak aan de bank gegeven in verband met een executieveiling.
Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.