De hartkant van hout bij rabatdelen, bevelsiding of andere houten planken is de kant van het hout waar het hart van de boom zat. De hartzijde is duurzamer dan de andere zijde van de boom.
Is je snijplank behoorlijk krom getrokken? Dan kun je het beste een emmer met heet water vullen en de snijplank hierin leggen. Laat de plank hier minstens drie uur in weken en droog daarna de snijplank zo goed mogelijk af. Leg het op een plat oppervlak en leg zoveel mogelijk gewicht bovenop de plank.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Het hout krimpt in de richting van de jaarringen waardoor de plank, die vlak uit de stam gezaagd is, schotelt. Bij kwartiers hout staat de richting van de nerven haaks op het oppervlak van de bovenkant van de plank.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Het krimpen en uiteenzetten van hout
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Het is belangrijk dat het hout nat wordt gemaakt, zodat het beter kan buigen. De beste manier om dat te doen is door het hout te stomen. Vervolgens kan met behulp van een mal het hout in de juiste vorm worden gebogen. Sommige soorten hout, zoals massief hout, lenen zich er beter voor dan andere soorten.
Door de manier van hout zagen zijn de effecten van het werken te verminderen. Kwartier gezaagd hout (spaaksgewijs ten opzichte van de kern) krimpt en zwelt minder.
Het kromtrekken van steigerhout voorkomt u door de planken goed te laten drogen voordat u ermee aan de slag gaat. Het hout heeft namelijk de eigenschap om veel vocht vast te houden.
Om kromtrekken zoveel mogelijk te voorkomen kunt u het beste de hartkant aan de buitenzijde van de schuur, gevel of schutting monteren. De bovenliggende plank bevestigt u dan 25 a 30mm over de onderliggende plank, zodat ze elkaar voldoende overlappen.
Bepaal waar de legplank moet komen en teken de positie van de plank af op de muur. Bepaal vervolgens waar de plankdragers moeten worden bevestigd. Bedenk dat de plank een stukje voorbij de plankdragers uitsteekt. Hou een plankdrager op zijn positie en teken alvast één boorgaatje af met het potlood.
De planken kunnen 10 kg dragen wanneer ze worden ondersteund door 2 plankdragers, en 20 kg wanneer ze op 3 plankdragers rusten. We raden je aan drie plankdragers te gebruiken voor een 120 cm lange plank, als dat mogelijk is. Dit om te voorkomen dat de plank gaat doorzakken.
Het heeft een heerlijke geur en is het duurste hout ter wereld: agar. De soorten waar agar van afkomstig is, zijn beschermd. Daarom mag je voor eigen gebruik niet meer dan 24 ml olie, 1 kilo snippers en 2 reeksen kralen meenemen.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Hout is als een spons. Als het droogt dan krimpt het - wordt het nat dan zwelt het. Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet. In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Winter: hout krimpt
Als het langdurig vriest en niet regent, kan de luchtvochtigheid dalen. in combinatie met het stoken van de verwarming zorgt dit voor extreem droge lucht. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid en leefklimaat, maar ook voor je houten vloer. Deze kan gaan krimpen, scheuren of schotelen.
Hout moest namelijk eerst drogen om te voorkomen dat het gaat trekken of krimpen. Als vuistregel hanteert men wel een jaar voor elke centimeter die het hout dik is. Planken worden bijvoorbeeld smaller gedurende het droogproces.