“Osteopathie gaat bij elk probleem, zo ook bij reflux, op zoek naar de oorzaak van het probleem. Bij reflux wordt gekeken naar spanning in de nek, van waaruit een zenuw naar de maag loopt. Daarnaast wordt het algemeen maag-darmstelsel op spanning onderzocht en behandeld waar nodig.
Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.
Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot. Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere blokkades in het lichaam gekeken.
De zenuw die de vertering in de maag en darmen stimuleert, is bij deze kinderen vaak bekneld in de nek of elders in het verloop van de zenuw. Het gevolg is dat het sluiten van de maagingang niet volledig gaat. Hier ontstaat (pseudo/verborgen reflux). Dit is goed te behandelen door een osteopaat.
Diagnose van reflux bij baby's
Vaak kan de arts de diagnose stellen door vragen te stellen en door je kindje lichamelijk te onderzoeken. Bij twijfel, of als je kindje niet reageert op een bepaalde behandeling, kunnen er bepaalde onderzoeken worden gedaan. Via de neus brengt de arts een dun slangetje in de slokdarm.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Daarom reserveren wij altijd plekjes in de agenda's bij de osteopaten om baby's snel te kunnen helpen. Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Meestal herken je reflux door het teruggeven van melk. Het spugen kan soms veel zijn. Zolang je baby er geen last van heeft en goed groeit moet je jou geen zorgen maken. Deze vorm van reflux wordt ook wel gastro-oesofageale reflux (GOR) of regurgitatie genoemd.
Wat is reflux? Reflux is het terugvloeien van voedsel uit de maag naar de slokdarm en soms naar de mond. Reflux is heel gewoon: bij ongeveer de helft van de baby's jonger dan drie maanden gebeurt het dagelijks. Ze hebben er weinig last van en het gaat vanzelf over.
Daarnaast kunnen problemen aan de maag ook vanzelf overgaan en is het dus niet direct nodig om medicijnen te slikken. In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen.
Uw osteopaat zal de weefsels behandelen die de klachten van uw baby of kind veroorzaken. Na 3-4 behandelingen is doorgaans een duidelijke verbetering te merken. Klik hieronder voor meer informatie over klachten waarvoor u bij een osteopaat terecht kunt met uw baby of kind.
Meestal gaan GOR en verborgen reflux vanzelf over, maar in sommige gevallen merk je mogelijk een aanhoudend geval van reflux bij jouw baby. Dit is wanneer je contact moet opnemen met een arts: Over het algemeen ontgroeien baby's verborgen reflux en andere soorten in hun eerste jaar.
De behandeling van het middenrif vindt direct op het middenrif plaats door ontspannende technieken of juist stimulerende oefeningen. Maar ook indirect, via een van de bovengenoemde organen, de wervelkolom, de borstkast of via het zenuwstelsel vanuit de nekwervelkolom.
Soms duurt het enkele dagen (2 à 5) voor uw lichaam reageert en het effect van de behandeling duidelijk wordt. In dit geval kunnen er een paar behandelingen noodzakelijk zijn om de pijn volledig te laten verdwijnen.
Vermijd het drinken van alcohol en koffie in de eerste 48u. Ze hebben een diuretisch effect waardoor de nieren meer vocht uitscheiden. Dit zorgt voor een dehydratatie (uitdroging) van het lichaam en verlies van essentiële mineralen zoals kalium, calcium, magnesium.
Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt. D.w.z. het lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan en dit gaat meestal niet zonder protest. De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.
Reflux wil zeggen dat kinderen voeding teruggeven – soms spugen ze echt flink, soms komt de voeding terug naar het mondje. In beide gevallen kan reflux veel klachten geven (het hoeft niet). Baby's kunnen (heel veel) pijn hebben, overstrekken, veel huilen en slecht groeien.
Doordat een baby op dat moment vaste voeding nog niet goed kan verteren, blijft de voeding langer in de maag en kunnen oprispingen toenemen. Je kind is op die jonge leeftijd mondmotorisch nog niet klaar voor vaste voeding. De kans op allergie verhoogt als je vaste voeding start voor de leeftijd van 4 maanden.
Tips bij reflux
Als je baby last heeft van reflux, kijk dan eens goed naar hoe je je baby voedt. Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Liever kleine porties. Over het algemeen is het dus voor je baby als hij last van het spugen of van reflux heeft, fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in de maag, waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
Gaat de reflux niet over, dan kan men de melk indikken met johannes broodpitmeel, rijstmeel of cellulosegom. Men kan deze zowel toevoegen aan afgekolfde borstvoeding als kunstvoeding. Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken.