De juiste drainagebuis voor jouw tuin Welke drainagebuis heb je nodig voor je tuin? Bij een beperkte mate van wateroverlast kun je met 60 mm drainage de tuin goed droog houden. Wanneer je regelmatig grote plassen in de tuin hebt, dan volstaat de 60 mm niet altijd, dan raden we 80 mm drainage aan.
Bij Drainagebuizen.nl geven we u uitgebreid advies. Zoals eerder genoemd ligt een drainagebuis 60 tot 90 cm diep in de grond. Hiervoor dient u een sleuf te graven, eventueel met een speciale sleuvengraver. De sleuf wordt ongeveer 20 cm breed.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Drainage aanleggen: lengte en afstand
Maar er zit ook een maximum aan dat u beter niet kunt overschrijden, de maximale lengte is 350 meter. Meestal wordt een onderlinge afstand aangehouden tussen de 4 en 7 meter, 5 meter is het meest gebruikelijk.
U kunt de drainage aansluiten op verschillende afvoerpunten, zoals het riool, een sloot of een vijver. Hoe u dit doet en welke drainage hulpstukken erbij komen kijken, daarover leest u meer op deze pagina. U zit ook uitstekend bij PVCVoordeel als u drainagemateriaal wilt kopen.
Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis en sluit de infiltratiedoek. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.
Sluit het systeem op elkaar aan en plaats de drainagebuizen in een laagje split in de sleuven (5 cm rondom, 20 cm boven de drainage). Het split zorgt voor een effectieve werking en voorkomt verstopping. Vul de sleuven van de drainagebuizen vervolgens af met grond of zand voor bestrating.
Type drainagebuis
In een tuin volstaat het aanbrengen van een 50 of 60 mm drainagebuis met kokos of pp-450 omhulsel. Voor een paardenbak, camping-veld en akker volstaat het aanbrengen van een 80 mm drainagebuis. Voor een ringdrainage word een 100 mm drainagebuis gebruikt.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Drainzand is het ideale materiaal om in en rond drainagesystemen toe te passen.
Drainage in een tuin met kleigrond
Buizen zonder omhulling worden vooral gebruikt rondom bomen en planten, niet om hele oppervlaktes in uw tuin te draineren. Er is echter wel een uitzondering, voor zware kleigrond zijn kale buizen (zonder omhulling) de beste keuze.
Peilgestuurde drainage helpt om water op de landbouwgronden langer vast te houden. Hier hebben zowel agrariërs als de flora en fauna in de omgeving veel profijt van.
Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar.
De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen.Via een of meerdere eindbuizen wordt het verzamelde water omgeleid naar een sloot of afvoerput. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen. Oppervlakte drainage wordt toegepast bij grotere en kleinere stukken grond.
Door uw systeem regelmatig te laten doorspuiten blijft het optimaal functioneren en kunnen verstoppingen worden voorkomen. Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen.
Voor de drainage van een kruipruimte starten de kosten vanaf gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl.arbeidskosten, excl.btw). Afhankelijk van de aard en moeilijkheidsgraad van de werken lopen de kosten hoger op.
Drainage kokos
De buis met kokos houdt zeer fijne deeltjes tegen. Dit voorkomt een verstopte en dichtslaande drainagebuis. Een verschijnsel dat wij vaak zien bij het plaatsen in oergrond.
Je pakt wateroverlast grondig aan door een drainagesysteem door de hele tuin aan te leggen. Zo'n systeem bestaat uit drainagebuizen – pvc-buizen omkleed met kokos of synthetische stof. In die buizen zitten duizenden gaatjes waardoor het water erin loopt en afgevoerd kan worden.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.
Om een dichte laag te krijgen, is een laag van minimaal 5 centimeter nodig. Met 0,5 Big Bag Schelpen kun je ± 10 m2 oppervlakte bedekken.Met 1 Big Bag Schelpen kun je ± 20 m2 oppervlakte bedekken. Voor een mooi funderende onderlaag adviseren wij een laag van ± 35cm puingranulaat.
Maar wanneer is er drainage nodig? Kort gezegd is het antwoord: als er vaak plassen in uw tuin blijven staan.Ook wanneer er regelmatig water uw kruipruimte bereikt is drainage nodig. In een vochtig huis heeft u namelijk hogere stookkosten.