Pijn bij je ongesteldheid komt doordat je baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen. Dit gebeurt om het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten te laten gaan. Het slijmvlies komt met bloed uit je vagina.
Vaak wordt die pijn omschreven als buikpijn of een kramp. Meestal zit de pijn ter hoogte van een van de eierstokken, dus aan de linker of rechter kant van de onderbuik. Vaak duurt deze pijn maar enkele uren, maar er zijn ook vrouwen die er meerdere dagen last van hebben.
Tips en huismiddeltjes om menstruatiepijn te verlichten
Een eenvoudige pijnstiller of ibuprofen kan de krampen en pijn in je baarmoeder onderdrukken, maar neem deze wel in na het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Downward Facing Dog helpt om menstruatiepijn te verlichten. Ga op handen en knieën staan en til je knieën tijdens je uitademing op. Til je heupen omhoog richting het plafond en trek je hielen en schouders naar achteren. Maak je geen zorgen als je hielen de grond niet raken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
De pijn komt in golven
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo'n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Wat moet je wél eten als je ongesteld bent? In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten. Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar 'winterperiode', haar batterijen weer volledig kan opladen.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie
Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Menstruatiebloed dat glad is en een gelei-achtig textuur heeft, is een mix van hoge hoeveelheden baarmoederhalsslijm, wat helemaal normaal is. Draderige menstruatiebloed, meestal donker rood of donker bruin in kleur, betekent ouder bloed. Het is een andere vorm van bloedstolsel en is helemaal normaal!
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een vrouw is in haar leven gemiddeld 451 keer ongesteld.