Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk. Ze kennen de vluchtwegen op hun duimpje en kunnen de risico's beter inschatten.
Ieder jaar vinden van november tot en met februari dan ook de meeste woninginbraken plaats. Met een piek rondom de feestdagen, als veel mensen van huis zijn.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Hou inbrekers op afstand met buitenverlichting. Een goede manier om inbrekers af te schrikken, is met buitenverlichting met een bewegingssensor. Ex-inbreker Evert Jansen legt uit waarom je het beste kunt kiezen voor sensorverlichting: “Stel dat je op vakantie gaat en je zet de vaste verlichting aan.
Misschien is dit wel de meest efficiënte inbraakpreventie maatregel om in te zetten; verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging. Hierin vallen vooral de provincies Flevoland, Limburg en Gelderland op.
Plaats anti-inbraakstrips op je voordeur, achterdeur en ramen. Voorzie je voordeur van een kierstandhouder of een deurspion. Plaats een barrièrestang in je klapramen als je deze open wilt kunnen laten staan. Plaats antiklimstrips op schuttingen, muren, regenpijpen en daken.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Een inbreker loopt door de wijk en zodra hij ziet waar hij zijn gang kan gaan, slaat hij zijn slag. Inbrekers zien hun kans wanneer er een raam of deur open staat. Mocht dit niet zo het geval zijn maar kunnen ze er wel gemakkelijk door naar binnnen dan gebruiken ze een zwaar voorwerp zoals een breekijzer.
Eén op de zes Nederlanders heeft een wapen of een ander voorwerp ter verdediging in de slaapkamer liggen voor het geval ze verrast worden door een inbreker. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Ipsos in opdracht van een verzekeraar.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging.
Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien. Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).
"Het zijn jongens die verslaafd zijn, zich vervelen of kicken op geld omdat hun vrienden dat ook hebben. Ze pakken een auto, rijden door de wijk en kijken waar ze een kraakje kunnen zetten." Kleine details kunnen bepalen of deze personen een poging willen wagen.
Inbrekers komen terug voor waardevolle spullen
Die televisie was toch iéts te zwaar en op het moment dat ze de verstopplek van waardevolle spullen hebben gevonden, komen net de bewoners thuis. Als de spullen waardevol genoeg zijn, kiezen inbrekers er vaak voor om hier op een later moment voor terug te komen.
Als ergens een strafbaar feit is gepleegd, zoals een inbraak, zoekt de politie naar sporen, bekijkt camerabeelden, hoort getuigen en slachtoffers en houdt verdachten aan. Alles wat in een politieonderzoek gebeurt, wordt vastgelegd in een proces-verbaal.
Bij een woninginbraak is men uw woning binnengekomen door middel van braak. Meestal het forceren van een deur of raam. Bij een insluiping is men, de naam zegt het al, stiekem naar binnen geslopen. Inbraak is bijna bij iedere inboedelverzekering gedekt, maar insluiping vaak niet.