Belgische chocolade is chocolade die gemaakt is in België. Het is dus een aanduiding van in welk land de cacao tot chocolade verwerkt is. Niets meer en niets minder.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
De grootste chocoladefabriek ter wereld staat in Wieze, België. Barry Callebaut produceert jaarlijks ongeveer 270 000 ton, van cacaoboon tot chocolade, wat hem tot de grootste chocoladeleverancier ter wereld maakt.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Jannes Deduytschaever uit Gent is de beste chocolatier van Vlaanderen. Dat vindt toch de beroemde culinaire gids Gault Millau.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
“Brugge is zo de chocoladewinkelhoofdstad van België, en zelfs van Europa. Geen enkele stad heeft in verhouding tot het inwonersaantal meer chocoladewinkels”, zegt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt.
Bij Leonidas gebruiken we voor onze creaties uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter. Zowel voor het buitenlaagje als voor de vullingen. Leonidas, dat is 100% kwaliteit en traditie. De kwaliteit van Leonidas zit dus in de pure cacaoboter, zonder ook maar een druppel palmolie.
De Barry Callebaut Groep, met hoofdkantoor in Zürich, Zwitserland, is de grootste producent van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten ter wereld en beheerst elke stap in de waardeketen, van de inkoop van grondstoffen tot de productie van de fijnste chocolade.
België produceert 220 000 ton chocolade per jaar, waarvan het grootste deel voor export bestemt is. Het staat in de hele wereld symbool voor Belgische kwaliteit.
België staat bekend om zijn havens, wat een groot deel van de economie vertegenwoordigd. België staat ook bekend om zijn chocolade, bier, natuurgebied de Ardennen en Vlaamse Frieten. In België vind je ook een kustlijn met zandstrand en een aantal havensteden waarvan Zeebrugge en Antwerpen de bekendste zijn.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Het zijn de zaden van de vruchten van de cacaoboom. Die groeit oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika. De Maya's gebruikten ze al om een speciale drank te maken voor bruiloften en andere rituelen. Tegenwoordig wordt cacao verbouwd in het regenwoudgebied van landen in de tropen.
In Nederland ontstonden in het midden van de 17e eeuw de eerste koffie- en chocoladehuizen. Het is de Nederlander 'van Houten' die in 1820 een manier ontdekt om in een fabriek repen te maken. Hij ontwierp een pers waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade getrokken kon worden.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak. Na de Maya's waren er de Azteken.
Merci is een chocolademerk afkomstig van de Duitse chocoladeproducent August Storck. Sinds 1965 zijn de chocolaatjes in Duitsland verkrijgbaar, sinds 1979 in Nederland.
Chocolade werd 1500 jaar geleden al gegeten door de Maya's. De Spaanse conquistador Hernán Cortés nam chocolade met zich mee naar Europa toen hij na zijn veroveringstocht in 1528 terugkeerde. De lekkernij werd al snel razend populair onder de Europese bevolking.
Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten.
1. Tony's Chocolonely Melk Popcorn Discodip. De nummer 1 van deze lijst kan niet van een ander merk zijn dan van het zeer populaire chocolademerk Tony's Chocolonely.
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.