In 2020 is bekend geworden dat tegellijmen asbest kunnen bevatten. Het betreft asbesthoudende tegellijm die toegepast kan zijn bij vloer-en wandtegels in onder andere keukens, badkamers en toiletten. In geval van destructief onderzoek komen we deze lijmlagen tegen en zullen we de verdachte lagen bemonsteren.
In huizen vóór 1990 werden vaak vinyltegels als vloerafwerking gebruikt. Om deze tegels te bevestigen werd er lijm met asbestvezels gebruikt. Deze lijm werd met asbestvezels vermengd omdat asbestlijm veel betere isolatiewaarden had dan standaard lijm. Deze is dan ook makkelijk te herkennen aan de zwarte kleur.
Hechtgebonden asbest gevaar
Hechtgebonden asbestvezels zitten vast in een ander materiaal (meestal cement). De kans dat asbestvezels loslaten en vrijkomen is klein. Als hechtgebonden asbest niet beschadigd is, levert het weinig gevaar op voor de gezondheid.
Materialen waarin asbest zit verwerkt zijn vaak te herkennen aan de vezelachtige structuur. Vooral op plekken waar het materiaal gebroken is, is de vezelstructuur goed te zien. In veel gevallen is asbest te herkennen aan zijn witte tot lichtgrijze kleur.
Waar kun je asbest in huis vinden? Asbest kan op allerlei plekken in huis zitten. Je kunt het bijvoorbeeld vinden in plafondplaten, zachtboard platen, platen achter de cv-ketel, een schouw of vensterbank van imitatiemarmer ('nepmarmer'), afvoerbuizen van cement, vloerzeil en de kit van kozijnen.
Asbest kennen we vooral van de golfplaten die asbestcement bevatten maar asbest kwam in veel toepassingen voor: asbestcement: golfplaten, buizen, lichten, rioleringen,… asbest boards: dakbeschot, plafondplaten, afdichtingen, … asbestkoord: afdichtingsmaterialen, handschoenen, mutsen, kleding, kabels, verpakkingen, …
Bij de gemeente kun je de bouwvergunning van je huis opvragen. Daar horen bouwtekeningen bij. Die tekeningen kunnen een indicatie geven dat er asbest verwerkt is in het bouwmateriaal. De architect schrijft voor welk materiaal gebruikt moet worden bij de bouw.
Verreweg de grootste hoeveelheid asbest (ongeveer 75%) is verwerkt in asbestcement. Bijna alle cement golf- en vlakke platen van vóór 1989 bevatten asbest. In de periode 1989-1993 zijn zowel asbesthoudende als asbestvrije platen toegepast.
Vroeger werd asbest gebruikt in stucwerk om deze te verstevigen en niet enkel omwille van de brandweerstand van asbest. Pleisterwerk met asbest kan je dus in alle ruimtes vinden. De meeste kans is onder daken of op verdiepingen waar men de asbesthoudende stucwerk gebruikte om kamers met af te werken.
Asbestvezels kunnen enige tijd in de lucht blijven zweven. Na verloop van tijd zakken de vezels naar beneden, maar kunnen daarna ook weer opdwarrelen.
Asbest herkennen in vensterbanken
Vensterbanken in gebouwen van voor 1993 kunnen asbestvezels bevatten. Asbesthoudende vensterbanken zijn gemaakt van kunstmarmer of asbest cement, te herkennen aan de grijze kleur of honingraatstructuur.
En de vezels die in je longen terecht zijn gekomen, kunnen er niet meer worden uitgehaald. Het enige én het beste wat je kunt doen, is je niet ongerust maken. De kans dat je later kanker krijgt als je een keer meer vezels hebt ingeademd is heel klein.
Bepaalde soorten sierstenen bevatten asbest en vormen een gevaar voor de gezondheid, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag. De verboden edelstenen worden onder allerlei namen aangeprezen zoals chrysotiel, actinoliet, amosiet, anthofylliet, crocidoliet en tremoliet.
Longkanker kan al na tien jaar ontstaan na het inademen van asbest. Hoe meer asbestvezels u heeft ingeademd, hoe groter de kans. Als u rookt loopt u nog meer risico.
Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos. Bij het vrijkomen van hoge concentraties asbestvezels, bijvoorbeeld bij ondeskundig handelen, storm of brandschades, kun je asbest niet ruiken.
Hoe gevaarlijk is asbest? Alleen de losse asbestvezels die in de lucht zweven en die je in kunt ademen, zijn schadelijk. Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker (mesothelioom) krijgen. Het inademen van veel vezels komt vooral voor in binnenruimtes.
De symptomen die bij asbestziekten kunnen voorkomen zijn moeilijkheden bij het ademhalen, hoesten, pijn op de borst of in de schouderbladen, vocht achter de longen of in de buikholte, koorts en gewichtsverlies. Verder is er in de meeste gevallen sprake van een algeheel gevoel van onbehagen.
Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 125 miljoen mensen blootgesteld aan asbest op de werkplek. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 107.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose).
Crocidoliet en amosiet zijn de twee gevaarlijkste vormen van asbest – ze vormen het grootste risico voor de gezondheid bij inademing van de vezels.
breekbaar, dun zeil met een doffe, zwarte of wijnrode onderkant. stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde met daarin een grofmazig juteweefsel (zoals linoleum) buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde. soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim)
Eternit is een speciaal soort middel wat gemaakt is van een mix tussen cement en asbest. Dit middel maakt het lastig om het asbest nog te herkennen. Asbest is daarentegen een zeer puur product, het is een bepaalde samenstelling van vezels die vaak te vinden is bij oudere daken.
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan.
Als asbest toch breekt of afbrokkelt, loop dan niet door het poeder en de brokjes naar een andere ruimte. Veeg de resten op met een natte dweil. Gebruik geen stofzuiger. Een stofzuigerzak vangt wel vezels wel op, maar door het bewegen van de stofzuigermond stuiven juist veel vezels weg.
Voor het verwijderen van asbest mag alleen een stofmasker gebruikt worden die voldoet aan de FFP3 kwaliteit, zoals de 3M 8835+. FFP3 stofmaskers bieden effectieve bescherming (tot 50 keer de grenswaarde) tegen stofdeeltjes van giftige tot zeer giftige stoffen.