Als uw baby 's nachts wakker wordt, geef hem dan even de tijd om tot rust te komen en kijk of hij echt uw hulp nodig heeft. Het kan zijn dat ze gewoon wat rommelen, met hun handjes spelen, even wakker zijn en dan weer wegzakken.
Veel ouders van baby's van 4 tot 6 maanden merken dat ze vaker wakker worden, en onderzoek bevestigt dit. De reden hiervoor is dat baby's zich bewuster worden van hun omgeving als ze ouder worden. 's Nachts verwerken ze hun ervaringen, waardoor ze vaak wat lichter en onrustiger slapen.
Je baby slaapt niet door
Dit kan duiden op krampjes, zeker wanneer je baby geluidjes maakt. Een andere veel voorkomende oorzaak van slecht door slapen in de nacht is het niet herkennen van een dag- en nachtritme. Je baby weet niet wanneer het dag of nacht is. Probeer je baby overdag wat langer wakker te houden.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Baby's hebben wel een natuurlijk slaapritme. Ze willen slapen wanneer ze moe zijn en worden wakker als ze uitgeslapen zijn. Dat gebeurt in het begin op elk moment van de dag en dus ook 's nachts. Je baby moet namelijk nog leren om zelf in slaap te vallen en langer 's nachts door te slapen.
Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door. Andere baby's nog niet. Na ongeveer 9 maanden slapen de meeste baby's ongeveer twee keer per dag.
Jengelen en druk doen is vaak een duidelijk teken van moe worden. Als u hem op dat moment niet op bed legt, dan raakt hij over de eerste vermoeidheid heen en wordt hij extra alert en wakker. Als hij dan na een poosje weer gaat jengelen en u hem dan in bed legt, is hij eigenlijk te moe om zelf in slaap te kunnen komen.
Leg je baby op de rug
Jonge baby's kunnen zichzelf nog niet omdraaien of hun hoofd optillen. Een baby op de rug laten slapen is de meest veilige optie. Bij een zijligging of buikligging kan het gezichtje in het matras komen, waardoor de ademhaling wordt belemmerd.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
Geleidelijk aan worden baby's nog maar 2 tot 3 keer wakker voor voeding. Meer dan de helft van de kinderen van 6 maanden slaapt 's nachts 6 à 8 uur aan één stuk. Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur.
Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Een slaapregressie vindt plaats op momenten dat kinderen aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt je kind nieuwe mijlpalen, zoals leren omrollen, leren zitten of leren lopen.
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose. De bloedsuikerspiegel in het bloed zorgt hiervoor. Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby.
Zorg ervoor dat je baby voldoende gegeten heeft voor het slapengaan, zodat hij/zij zich voldaan voelt. Een hongerige baby zal niet in slaap vallen of snel weer wakker worden.
Als je baby 's nachts echt heel weinig slaapt, overdag ook weinig of niet slaapt en veel huilt, aarzel dan niet om je kinderarts te contacteren. Die kan je geruststellen en samen met jou naar een oplossing zoeken.
Een donkere kamer kan een baby helpen om langer achter elkaar te slapen. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Ons advies is om je baby zowel overdag als 's nachts weg te leggen in een donkere kamer.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.