Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen. Vooral als winkelstadje geniet Sluis bekendheid, temeer omdat hier de winkels 7 op 7 geopend zijn. In de shoppingstraten is het altijd gezellig druk. De tijd dat Sluis álleen maar bekendheid had voor niet nader te noemen shops is al lang voorbij.
Sluis is bekend voor zijn Bourgondische sfeer en rijke geschiedenis, ze hebben een grote aantrekkingskracht op de toeristen, jaarlijks komen er meer dan 5 miljoen bezoekers naar het middeleeuws vestingstadje. De winkels en de horeca zijn er 7/7 dagen geopend.
Weekmarkt Sluis op elke vrijdag
Elke vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur staan verschillende marktkramers op de Groote Markt in Sluis. In hartje centrum verkopen ze hun verse producten. Je vindt er een lokale poelier, kaasboer, groentekraam, stroopwafel en wafelkraam maar ook een visboer.
In Sluis zijn de winkels en horecagelegenheden het hele jaar door 7 dagen op 7 geopend. Enkel op 1e Kerstdag (25 december) en 1e Nieuwjaarsdag (1 januari) zijn de winkels gesloten. Sluis kent geen koopavond, de meeste winkels zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
De Jaarmarkt in Alphen aan de Rijn is de grootste jaarmarkt van Nederland en wordt altijd op de derde woensdag in september gehouden. Dat is voor 2022 op 21 september.
In Sluis, kan je voordelig inkopen doen. Veel producten zijn daar namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Belgie. Er zijn tal van leuke winkels in Sluis met verse producten, een groot assortiment en lekkere specialiteiten.
In de gemeente Sluis is er één strandgedeelte aangewezen waar u naakt kunt recreëren. Dit is bij de Walendijk in de buurt van Groede, tussen de paalhoofden 20 en 23 bij duinovergang 24 (bij Van Houten Strandbar). U ziet aan de borden op het strand waar het nudistenstrand begint en ophoudt.
Meer dan hondervijftig winkels, 45 restaurants en cafés geven een karakteristieke sfeer en ambiance die men alleen in Sluis aantreft. Op vrijdag is het marktdag.
PARKEREN MET DE BUS IN SLUIS
Bussen, autocars of touringcars kunnen gratis parkeren op de busparking achter de Aldi in de Sint Annastraat. Het is tevens ook de in,- en uitstapplaats. Het is niet toegestaan met de bus het centrum van Sluis in te rijden.
Wat is een dam, sluis of stuw
Een sluis is ook een scheiding tussen 2 wateren, maar met deuren. Hierdoor is het mogelijk het waterpeil te beïnvloeden. Sluizen reguleren het waterpeil zodat schepen kunnen passeren. Een stuw is een vaste of beweegbare afdamming tussen 2 wateren.
- De gemeente Sluis omvat naast de gelijknamige stad verder nog de steden Aardenburg en Oostburg, de dorpen Biervliet (alleen een NW, W en Z stuk buitengebied), Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, IJzendijke, Nieuwvliet, Retranchement, Schoondijke, Sint Anna ter Muiden, Sint Kruis, Waterlandkerkje en Zuidzande ...
De gemeente is genoemd naar het vestingstadje Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. De gemeente telt 23.147 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 307,01 km² (waarvan 26,74 km² water). Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in deze gemeente.
Het is Goeree-Overflakkee gelukt, het strand in Ouddorp is uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland. Het uitgestrekt strand in gemeente Goeree-Overflakkee is de landelijke winnaar van de Schoonste Strandverkiezing 2022.
In de zomer is het een redelijk druk gebied. Zowel in het dorp als op het strand zijn terrasjes te vinden. Hier kunt je genieten van zelfgemaakte lokale gerechten of een heerlijk ijsje. Er is keuze genoeg!
De kustplaats Cadzand bestaat eigenlijk uit twee dorpen: Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. Het dorp ligt meer landinwaarts, in de uitgestrekte polder van West-Zeeuws-Vlaanderen. De kustplaats Cadzand-Bad is, samen met Domburg, de enige Nederlandse badplaats die het predicaat Heilzame Zeebadplaats mag voeren.
uitspraak (info / uitleg)) (West-Vlaams: Sluus) is een vestingstad in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente waartoe het stadje behoort heet eveneens Sluis, maar de hoofdplaats van deze gemeente is Oostburg. Tot 1995 was Sluis een zelfstandige gemeente.
In Beverwijk is ook een bazaar, de zwarte markt. Deze staat ook wel bekend onder de naam Beverwijkse Zwarte markt Bazaar. Utrecht heeft ook een zwarte markt, deze staat ook wel bekend onder de naam Utrechtse Bazaar en is elk weekend open.
Dit zijn de weekmarkten in Zeeland: Maandag - Axel, Hulst. Dinsdag - Goes, Kruiningen (13:00 tot 17:00), Aardenburg (08:00-12:00), Kapelle (08:00-12:00), Tholen (08:00-12:00) Woensdag - Oostburg (08:00 - 16:00), Renesse (09:00-13:00), Terneuzen, Nieuw en St.
In Sluis zijn de meeste winkels en horecagelegenheden het hele jaar door 7 dagen per week open. Alleen op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn de winkels dicht.