Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Hoe gezond is peer? Peer is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Daarmee draagt het eten van peer bij aan een sterker immuunsysteem. De antioxidanten in peer beschermen ons daarnaast tegen vrije radicalen.
Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie. Aardappelen moet u ook echt niet rauw eten terwijl het jasje er nog omheen zit. Hier zitten giftige stoffen in.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Overrijpe peer kan over het algemeen als veilig voor u worden beschouwd om te eten eenmaal gekookt of gepocheerd. Als de peer die je eet zacht genoeg is om papperig of zacht te worden, het is gewoon niet zo goed als vers. Het kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, veel succes op het toilet!
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: Als vulling in een perentaart of gebak.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Een ontbijtje met yoghurt is dus hartstikke gezond! Let wel een beetje op de ingrediënten die je aan je ontbijtje toevoegt, bijvoorbeeld op het soort fruit. Een banaan bevat veel koolhydraten en een hoog gehalte fruitsuikers. Ook perziken en meloen bevatten veel suikers.
Er zitten 124 kilocalorieën in 1 stuk (225 gram) peer.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Peren bevatten veel kalium, koper en vitamine C. Vitamine C behoort tot de sterkst werkende antioxidanten. Koper is ook een antioxidant. Uit Oostenrijks onderzoek bleek dat het aantal antioxidanten toeneemt naarmate de peer rijper wordt.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.