Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters bij raam of deuren. Ventileer extra als u kookt, doucht, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn.
Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
De grootste oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in huis is een slechte ventilatie. Daarom is goede ventilatie erg belangrijk. Zorg ervoor dat je je ventilatie goed op orde hebt.
Om de luchtvochtigheid te verlagen kun je een luchtontvochtiger gebruiken. Deze elektrische apparaten filteren overtollige waterdamp uit de lucht. Ze zuigen vochtige lucht aan en leiden deze naar een verdamper waar het vocht wordt gecondenseerd en opgevangen in een waterbak.
Hoge luchtvochtigheid: oorzaken, gevolgen & oplossingen. Als de luchtvochtigheid in huis boven de 70% is, heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid. Er zit in dat geval dus te veel vocht in de lucht, wat enkele nadelige gevolgen met zich kan meebrengen.
70% is dus al te hoog, dit omdat de optimale luchtvochtigheid voor schimmels al begint bij 65%. Als u schimmels de kans geeft om te groeien, kan dit vervelende gevolgen hebben voor uw woning en ook voor uw gezondheid.
Onder (relatieve) luchtvochtigheid verstaan we het aantal deeltjes waterdamp die op een gegeven moment in de lucht circuleert. Een goede luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%. De lucht bestaat op dat moment tussen de 40% en de 60% aan deeltjes waterdamp. Het ideale niveau van luchtvochtigheid in huis bedraagt 50%.
Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. Ook aanpassingen aan de woning kunnen helpen om vocht en ophoping van schadelijke stoffen tegen te gaan: Zorg dat je kamers kunt afsluiten, om tocht tijdens het luchten te voorkomen.
Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht. Door de luchtvochtigheid te verlagen, heb je minder kans op vochtplekken en heeft schimmel minder kans om zich te verspreiden. Je hebt naast de ontvochtiger wel een schimmelverwijderaar nodig om het schimmelprobleem volledig op te lossen.
Zo lang duurt het om een kamer te ontvochtigen
Dankzij een sensor krijgt het apparaat een seintje wanneer het aan de slag moet. Constant ontvochtigen is bijna nooit nodig; een uitzondering is wanneer je natte was snel wilt laten drogen. Je kunt het apparaat dan volledig laten draaien gedurende een uur of zeven.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Een airconditioner kan ruimtes ontvochtigen. In huis wordt er heel wat vocht geproduceerd. Door te ademen, maar ook door te wassen, douchen en koken.
De maanden juni, juli en augustus worden vaak gekenmerkt door hogere luchtvochtigheid, vooral wanneer er sprake is van warm en vochtig weer. Het is belangrijk op te merken dat de luchtvochtigheid kan variëren afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden in een bepaald jaar.
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Gebruik een Warmteterugwinningssysteem (WTW): Een WTW-systeem is ontworpen om warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze te gebruiken om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor wordt warmteverlies bij ventilatie geminimaliseerd.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels.Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Loop eens door je huis en controleer de binnenmuren. Het vocht nestelt zich vaak in hoeken en voegen. Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht.
Men ervaart een vochtig huis vaak als benauwd en muf. Ook zijn bij een hoge luchtvochtigheid meer schimmels in de lucht aanwezig. Deze schimmels bevinden zich in de lucht die we inademen. Vooral mensen met luchtwegklachten en allergieklachten kunnen hierdoor extra benauwdheidsklachten ervaren.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis is erg ongezond. Wanneer de luchtvochtigheid rond of boven de 70 procent komt, dan is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners, maar ook voor de woning.