Restjes toiletzeep gooi je meestal weg. Bewaar ze en maak er nieuwe zeepjes van door ze in een schaaltje te leggen in de magnetron. Verwarm ze tot ze zijn gesmolten. Roer de restjes nu door elkaar en laat het geheel weer hard worden.
Rasp je overschotjes van zeep heel fijn, smelt ze in heet water en gebruik ze in je wasmachine voor bonte was of voor een handwasje (dit doe ik altijd). Of rasp je overschotjes heel fijn, doe dit bij je gewone wasmiddel en gebruik dit voor een kookwas.
Koop een stuk witte zeep, hak deze voorzichtig in stukken. Laat de zeep smelten in de magnetron (2-3 minuten op 600 Watt).
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Gebruik 100 g in 40 ml water en 10 ml bakolie. Stap 2: voeg eventueel kleurstof en geurstof naar keuze toe aan het mengsel. Stap 3: laat het mengsel 10 minuten rusten. Stap 4: kneed zelf in de vorm die je wil en laat de zeepjes drogen.
Vaste zeep: zoals een blok handzeep, wordt gemaakt door verzeping van oliën of vetten met een loog, zoals natriumhydrixode of kaliumhydroxide. Een bekend voorbeeld is Aleppozeep, gemaakt van olijfolie en laurierbesolie.
Handgemaakte zeep is in principe een jaar houdbaar. De zepen zonder bijzondere ingrediënten, zijn in principe oneindig houdbaar. Wel kunnen zeepjes uitdrogen (al het restwater verdampt).
20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.
Rijpen is het proces waarbij het water uit de zeep verdampt. Dit begint al in de vorm wanneer je zeep hard wordt. Daarna haal je het uit de vorm en leg je de zeep 4-6 weken te drogen. In deze periode kan de zeep wel 10% van zijn gewicht verliezen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Het is belangrijk om je zelfgemaakte zeep op een koele en droge plaats te bewaren. Om de geur van de zeep langer te bewaren kan je de zeep in een afgesloten en luchtdicht doosje stoppen.
Als je de zeep eenmaal uit de vorm hebt gehaald, kan hij gemakkelijk worden gesneden met een scherp mes. De zeep is dan nog redelijk zacht. Een liniaal of een verstekbak (die je normaal gesproken gebruikt voor het zagen) helpt om de afmetingen van de stukken gelijk te houden.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Met de rasp kun je zeer eenvoudig je stuk zeep in fijne stukjes raspen. Dit zorgt ervoor dat de zeep snel oplost in heet water.
Hoewel zeep een houdbaarheids datum heeft, kan het nog steeds effectief zijn als het schuimt en schuimt tijdens het wassen. Zeep vervalt wel, maar als het nog steeds schuimt als je je handen wast, zou het effectief moeten zijn. De meeste in de winkel gekochte zeep vervallen na twee tot drie jaar.
Voor ongeveer 500 milliliter afwasmiddel heb je 500 milliliter warm water, 2 eetlepels zuiveringszout, 3 theelepels vloeibare castille zeep en 20 druppeltjes etherische olie nodig. Het zuiveringszout werkt goed om de vuile vaat te ontvetten.
Het belangrijkste ingrediënt voor de zelfgemaakte douchegel is een vaste zeep, die je onverpakt en voordelig kunt kopen. Eén stuk zeep is voldoende voor twee flessen douchegel. Naast zeep zijn gewone ingrediënten die iedereen in huis heeft, voldoende om vloeibare douchegel te maken.
plantaardige boter en olie: we adviseren u om te mengen met "kostbare" oliën in kleine hoeveelheden en meer alledaagse oliën voor een economische zeep. Denk ook aan plantaardige boters zoals karitéboter of cacaoboter. Bijenwas is ook een uitstekend ingrediënt om zeep te maken!
Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep.
Om de effectiviteit te behouden luidt het advies: bewaar vaste zeep in een zeepbakje waar het water uit kan lopen en maak dit bakje regelmatig schoon en droog.
*Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten, bijvoorbeeld in vochtige ruimtes zoals badkamers en toiletten.... zeep trekt namelijk vocht aan. *Mocht er zeep gaan zweten/condenseren rol dit dan in wat keukenpapier en leg het een dag of 2 weg in een donkere kast.
Olijfolie is het hoofdbestanddeel in veel zelfgemaakte zepen en één van de weinige vetten die je kan gebruiken om zeep te maken (de andere is kokosolie), zonder dat je daar extra ingrediënten aan toe hoeft te voegen. Olijfolie bestaat uit een lange keten vetzuren en voegt daarmee goede eigenschappen toe aan je zeep.
Neem een zeepje en snij deze in stukjes met een mesje of met de kaasschaaf.Doe de stukjes zeep in een pan en giet hier een liter water bij.Voeg hierbij een eetlepel glycerine toe. Je kunt dit met de meeste zeepjes doen, behalve de hele zachte en romige zeepjes.
Voor het maken van vloeibare zeep los je geraspte vlokken Marseillezeep op in heet water. Doe er een eetlepel glycerine bij(10x zoveel milliliter water als gram zeep). Dus bij 50 g zeep gebruik je 500 ml water en één of twee lepels glycerine. Laat het even koken en vervolgens afkoelen tot een dikke pap.