Een woninginbraak is een misdrijf waarbij geld of goederen worden gestolen uit een woning. De overheid neemt maatregelen om het aantal woninginbraken terug te dringen.
In 2019 werden er ruim 32.000 woninginbraken gepleegd in Nederland.In 2022 komt dat aantal grofweg tussen de 25.000 en 30.000 uit.
Het aantal woninginbraken stijgt. In de periode van januari tot en met september 2022 werd er in Nederland 17.300 keer ingebroken, terwijl dit in dezelfde periode een jaar eerder nog 16.100 keer was. Dit komt neer op een stijging van 7%.
Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
Een inbreker wil er maximaal drie minuten over doen om binnen te raken. Eenmaal binnen is een inbreker gemiddeld vijf minuten bezig, voordat hij met buit weer vertrekt. Bij één op de vijf inbraken was een raam of deur niet goed afgesloten.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk. Ze kennen de vluchtwegen op hun duimpje en kunnen de risico's beter inschatten.
Geen inbreker in het toilet
Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid. En dat is een overtreding van de wet.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
Politie op locatie
Rekent u zelf maar uit hoe groot de kans is dat de inbrekers er nog zijn. Ongeveer 9% van de woninginbraken in Nederland wordt maar opgelost.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Ieder jaar worden zo'n 400 mensen overvallen in hun woning. Voorbeeld: er wordt aangebeld.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Post bij de deur
Ze maken een foto van de binnenkant van je brievenbus, of maken via het klepje een foto van de deurmat in de hal. Zien ze de post opstapelen, dan weten ze dat je langere tijd van huis bent.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Waarom komen inbrekers graag terug? De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe.Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
De tekeningen duiden aan of er een alarminstallatie is, geld in huis is, de buren een oogje in het zeil houden en zelfs of de woning van een agent is", waarschuwt coördinator Conny Rousseau van het buurtinformatienetwerk (BIN) in Leeuwergem in de krant.
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht. Verschillende rechters hebben dat zo beslist. De schade aan de woning veroorzaakt door een inbraak is dus niet voor jou, maar de verhuurder zal die kosten moeten betalen.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.