In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II gehouden.De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Daarnaast is ook in Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad Vaticaanstad de euro, met instemming van de EU, de nationale munt. In een aantal landen en gebieden kunt u in de praktijk eveneens met de euro betalen, zoals in Kosovo en Montenegro.
In het kort. Munteenheid: Deense kroon (DKK). Denemarken heeft ervoor gekozen de euro niet te gebruiken en is ook niet verplicht de euro in te voeren.
De munteenheid van Noorwegen
De munteenheid in Noorwegen is dan uiteraard ook niet de Euro. In Noorwegen betaal je met Noorse Kronen: NOK. Schrik niet als je voor het eerst een bedrag in NOK tegenkomt. De wisselkoers in Noorwegen is namelijk ongeveer 1:10 met de Euro.
Alle 27 EU-landen zijn lid van de EER. IJsland, Liechtenstein en Noorwegen zijn de enige landen in de EER die geen EU-land zijn.
De jaarlijkse bijdrage aan de EU bedraagt ruim 1% van de nationale welvaart. Nederland heeft in 2020 5,846 miljard euro bijgedragenNL•••; in 2021 zal het naar verwachting 7,937 miljard bijdragen. Daarnaast staan de EU-landen ook een deel van de douanerechten af aan de EU.
Maar de bedragen verschillen flink per land. Nederland zit dus iets boven het gemiddelde met 282 euro per inwoner. Luxemburgers betalen het meest, bijna 600 euro per inwoner, gevolgd door Ierland (483 euro) en Denemarken (438 euro).
Kroatië is op 1 januari 2023 tot het eurogebied toegetreden
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan.
Hij zegt dat het uiteenvallen van de eurozone een economische catastrofe zal zijn. Banken zullen omvallen, de financiële markten in een chaos raken en de werkloosheid en de armoede zullen in de westerse wereld in korte tijd tot grote hoogtes oplopen.
Een vierde manier om Scandinavië te definiëren is taalkundig. In taalkundig opzicht bestaat Scandinavië uit de landen waar Scandinavische talen worden gesproken: Deens, Zweeds, Noors, Faeröers en IJslands. In dit rijtje valt Finland er dus weer buiten.
Geen euro in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank. Een kroon is gelijk aan 100 öre.
IJsland heeft als valuta de IJslandse kroon. Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon en biljetten van 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kronen.
We gaan verder met de Nederlandse economie, die op de 9e plaats van de rijkste landen van Europa komt te staan. Het bbp per hoofd van de bevolking komt neer op zo'n 53.000 euro, wat Nederland een van de beste economieën in Europa maakt. Nederland staat daarnaast qua levensstandaard hoog op de ranglijsten.
Om de pijn van een hoge EU-bijdrage wat te verzachten krijgt Nederland jaarlijks een korting van circa 1 miljard euro op zijn afdracht aan 'Brussel'. Inclusief die korting is Nederland volgens de Rekenkamer nog steeds de grootste nettobetaler, gevolgd door Duitsland.
De totale uitgaven van het Rijk zijn in 2023 € 395 miljard. Het meeste geld gaat naar zorg en onderwijs en sociale zekerheid (uitkeringen). De inkomsten van het Rijk zijn € 366 miljard euro.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie. Ze hoeven om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht. Ook hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Nederland (zonder Aruba, Curaçao, St.Maarten, Bonaire, St.Eustatius en Saba) Noorwegen - (EER)
Bijzonderheden. Monaco is geen lid van de Europese Unie, maar gebruikt wel de euro als betaalmiddel en mag eigen munten slaan.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.