Je kunt er dus voor kiezen om je biertje in te vriezen en vervolgens te genieten van een koud biertje! Een biertje heeft ongeveer 40 minuten nodig om goed koud te worden in de vriezer. Maar de smaak van bier blijft natuurlijk altijd het lekkerst als je een vers koud biertje hebt uit de koelkast.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel! Deze tips werken prima met bierflessen, maar het beste met bier in blik. Blik neemt namelijk sneller de koude temperatuur over.
Binnen slechts 7 minuten heb je een ijskoud biertje. En alles dat je nodig hebt is een nat papieren zakdoekje of stuk keukenpapier. Wikkel je flesje pils in een nat stuk keukenpapier en leg het in de diepvriezer. Zeven minuten later geniet je van een koud biertje!
Deze methode is vrij makkelijk: het enige wat je nodig hebt is een bak met een flinke hoeveelheid ijsblokjes.Hier leg je het blikje een tijdje in, zodat hij kan afkoelen. Uit de test van NU.nl blijkt dat het blikje in twee minuten tijd tien graden kouder werd. Een snelle manier dus om te genieten van een koud drankje.
Drinken in vriezer: hoe lang houdbaar? De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
Consequenties van bevroren blikje bier
Het kan op zich geen kwaad, als je het rustig laat ontdooien wordt het volume in het blikje weer kleiner. Het koolzuur zal wel verdwenen zijn uit het bier. Het is nog wel te drinken, maar niet zo lekker als een gewoon gekoeld biertje, waar nog wel koolzuur in zit.
In de koelkast of vriezer leggen
Wanneer we in de koelkast een blikje fris zetten, duurt het een paar uur voordat het echt koud is. Het blikje in de vriezer leggen kan ook, maar dan duurt het alsnog wel een half uurtje voordat het echt koud is.
Vul een ijsemmer voor de helft met ijsblokken en de helft met koud water en voeg er een handje zout aan toe. Het zout zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt en dat de fles in de ijsemmer sneller koelt.
Zout en ijsblokjes
Zet je biertjes in een pan of schaal en bedek ze met ijsblokjes. Daarna gooi je er wat water over, zeg maar een glas vol, en strooi daar dan zout overheen. Het water en zout onttrekken de warmte van je bier en wat gebeurt er? In twee minuten heb jij lekker koud bier!
Bier met een alcoholpercentage van 5% (zoals pils) bevriest wanneer het een temperatuur heeft van tussen de -2 en -3 graden Celsius. Deze temperatuur wordt bereikt wanneer het voor een uur in een vriezer heeft gelegen van -18 graden Celsius (standaardtemperatuur).
Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden. Bieren met gist op de fles kunnen onder de juiste bewaaromstandigheden zelfs 12 maanden of vele jaren langer bewaard worden.
Papieren keukenrol nat maken
Een fles in de vriezer stoppen werkt altijd, maar het kan nog sneller. Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud.
Wanneer je een nieuwe vriezer installeert duurt het koelen in de meeste gevallen tussen de 12 tot 24 uur.
Bewaar bier op een koele en donkere plaats, maar niet in de koelkast. Een plek zonder direct zonlicht met een constante bewaartemperatuur van 10-15°C is ideaal. Plaats het bier een halfuur voor uitschenken in de koelkast. Al lopen de meningen hierover uiteen.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Ook het bitteraroma gaat verloren waardoor het bier een platte, flauwe smaak krijgt. De tweede reden waarom je volgens Habets niet moet koelen met ijsblokjes, is omdat het ijs gaat smelten in bier. „Het smeltwater zorgt voor een verduneffect, de smaakintensiteit wordt minder.”
Doe flink wat ijsblokken in een emmer of badje met water en voeg enkele lepels zout toe. Zout doet het ijs sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron: jouw drankje. In een paar minuten heb je een lekker koude fles.
Warmte kan de versheid en houdbaarheid van bier aantasten. Bij hogere temperaturen kunnen bacteriën en andere micro-organismen sneller groeien, wat kan leiden tot bederf van het bier. Dit kan resulteren in een onaangename smaak en textuur, en in sommige gevallen zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Bier in blik koelt sneller en blijft langer koud dan fles
Door het dunne materiaal wordt een biertje in blik sneller koud dan dat bij een bierflesje. Daarnaast zorgt metaal ervoor dat de kou beter wordt vastgehouden ten opzichte van glas. Hierdoor blijft het bier in blik langer koel en zal hij lekkerder smaken!
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
De reden dat je je bier een tijdje in de vriezer kunt bewaren is omdat alcohol een lagere vriestemperatuur kent dan zuiver water. De meeste bieren bevatten ook suikers, wat daarmee de vriestemperatuur ook verlaagt. Als je het bier te lang in de vriezer houdt kan het bier echter zijn smaak verliezen.
Je bier in een emmer met ijsblokjes zetten, werkt nog iets sneller dan je bier in de vriezer leggen. De ijsblokjes die de flesjes raken, weten het bier sneller te koelen dan de koude lucht uit de vriezer. Meer koud contact met je flesje betekent sneller koud bier. In ongeveer een half uur ben je wel good to go.
Het antwoord hierop luidt: ja!Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.