Je kunt ze uit het vuistje eten en van perssinaasappels kun je natuurlijk het lekkerste verse sap maken. Dat sap kun je eventueel verwerken in sauzen of desserts. Ook de schil van de sinaasappel kun je gebruiken.
Waarom is de perssinaasappel goed voor je gezondheid:
Het sap van de perssinaasappel bevat veel vitamine C. Deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van collageen, dat belangrijk is voor sterke botten en tanden, soepele aderen en een gezonde huid.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Groenteman Eddy Derks weet raad: "Het meest duidelijke verschil is de navel, wat het stuk citrus lastiger maakt om te persen. Perssinaasappelen zijn zowel met als zonder pitten verkrijgbaar, afhankelijk van het ras dat wordt gebruikt. Er zijn ook hand-/perssinaasappelen die voor beide doeleinden geschikt zijn."
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
"Sinaasappelsap blijft niet erg lang in de maag, waardoor je snel weer hongerig wordt", legt Postma-Smeets uit. "Je kunt er beter voor kiezen een hele sinaasappel te eten." Of je combineert het sapje met een volkoren boterham of broodje.
Een sinaasappel pellen en eten zoals het hoort? Snij eerst de uiteindes van de sinaasappel. Maak vervolgens een niet al te diepe inkeping in de zijkant en trek de vrucht voorzichtig open. Et voila, aanschouw de gemakkelijk te eten sinaasappelpartjes!
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste. Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
En vezels zijn gezond, dat is uitgebreid aangetoond. ' In merg zou dertig procent van de vezels van een sinaasappel zitten. Het 'witte spul' zou ook maar liefst de helft van al het vitamine C van de sinaasappel bevatten. In het merg zit pectine, en dat is goed voor je stoelgang en je cholesterol.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Sinaasappels en ander citrusfruit bevatten het stofje limonoaat A-ring lacton (LARL). Dat stofje is niet bitter zolang het fruit intact is. Maar pers je het dan wordt het omgezet en ontstaat de bittere smaak. Dat kun je al proeven, 1 uur na het persen.
Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren.