Een hyperlink (of kortweg link) – met een Nederlands woord verbinding of koppeling – is bij een computer en internet een verwijzing (referentie) in een hypertekst (bijvoorbeeld een webpagina) die de gebruiker kan volgen om naar een andere plaats te gaan.
Hoe ziet een link eruit? Een link is een stukje tekst; vaak in een andere kleur dan de bodytekst en onderstreept–hyperlink. Standaard wordt voor een link de kleur blauw gebruikt, maar elke andere opvallende kleur voldoet ook. De gebruiker herkent het al snel als een link.
Een link, ook wel een hyperlink genoemd, is een klikbare tekst, afbeelding of knop op een webpagina. Als je hierop klikt, wordt je naar een andere webpagina geleid. Dit kan een webpagina zijn op de website waarop je je al bevond, maar het kan ook om een webpagina op een andere website gaan.
Als eerst selecteer je met je muis de tekst waar je een link van wilt maken. Dit doe door met je muis links van het begin van de tekst te gaan staan. Vervolgens sleep je je muis naar rechts tot het deel wat je klikbaar wilt maken volledig geselecteerd hebt.
Als u een hyperlink wilt verwijderen, maar de tekst wilt behouden, klikt u met de rechtermuisknop op de hyperlink en klikt u op Hyperlink verwijderen. Als u de hyperlink volledig wilt verwijderen, selecteert u de hyperlink en drukt u op DELETE.
De letters HT in de afkorting HTML staan voor Hypertext. En met het woord hypertext worden klikbare woorden (links) bedoelt in een stuk tekst. Deze hyperlinks zorgen ervoor dat het World Wide Web vanaf verschillende locaties aan elkaar gekoppeld is.
Je kunt foto's en video's delen in Foto's op iCloud.com met een iCloud-link (niet beschikbaar in alle landen of regio's). Iedereen met de link kan de foto's en video's bekijken. Opmerking: Je kunt foto's en video's alleen delen in je Persoonlijke bibliotheek op iCloud.com.
Een hyperlink maak je met het A element, waaraan je het HREF attribuut toevoegt. Het HREF attribuut geeft aan op welke locatie het bestand, dat geopend of gedownload moet worden, zich bevindt. De waarde van het HREF attribuut is een zogenoemde Uniform Resource Identifier (URI).
Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
Voor het openen van een link in een nieuw tabblad wordt vaak de HTML attribute target=“_blank” gebruikt. Het risico aan dit is dat een bezoeker (heel kort) kan worden blootgesteld aan een phising aanval. De andere pagina, waar je naartoe linkt, heeft toegang tot de window. opener HTML property.
Koppeling naar een website
Selecteer de tekst, vorm of afbeelding die u als hyperlink wilt gebruiken. Selecteer Invoegen > Hyperlink. Selecteer Bestaand bestand of webpagina, en voeg het volgende toe: Weer te geven tekst: typ de tekst die u voor de hyperlink wilt weergeven.
Selecteer de tekst of afbeelding waarbij een hyperlink gemaakt moet worden en klik op het tabblad Invoegen bij Koppelingen op Hyperlink. Klik vervolgens op Bestaand bestand of webpagina (linkerzijde).
Een link toevoegen
Selecteer de tekst die je voor de link wilt gebruiken of tik op de plek in het bestand waar je de link wilt plaatsen. Tik op Link. Typ in het veld Tekst de tekst die je voor de link wilt gebruiken. Geef in het veld Link een URL of e-mailadres op of zoek naar de gewenste website.
Kopieer de URL die u wilt in de adresbalk van Microsoft Edge door er met de rechtermuisknop op te klikken en kopiëren te selecteren in het snelmenu of door het adres te selecteren en op CTRL + C te drukken. In een app drukt u op CTRL + SHIFT + V om het webadres te plakken.
De bekendste is wellicht de dienst van Google, namelijk: https://goo.gl. Hier kun je super simpel en snel een link verkorten. Je gaat simpelweg naar Goo.gl, typt de link in die je wilt verkorten, en Google maakt er automatisch een schone, korte link van.
HTML geeft structuur door het gebruik van tags, die een tekst vertellen wat het moet doen. HTML zorgt bijvoorbeeld voor alinea's, pagina-eindes, dikgedrukte of cursieve letters en nog veel meer. Het is belangrijk om een webpagina te laten weten dat je HTML gebruikt.