Dit is helemaal geen zeewier! Maar in het Engels noemen ze dit gerecht Chinese seaweed, terwijl het niet van zeewier, maar van kool wordt gemaakt. In het restaurant bestrooien we het altijd met wat gedroogd vispoeder (wat trouwens ook erg lekker is op vanilleijs!).
Het populaire Chinese gerecht van knapperig zeewier is eigenlijk echt lentegroenten . Op deze manier bereid zijn ze zout en verslavend. Dit gaat goed samen met een simpele roerbak en kan worden afgemaakt met geroosterde sesamzaadjes, Chinees vijfkruidenpoeder, chili of gewoon zo worden gegeten.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelp/kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse. Het natuurlijke zoutgehalte van zeewieren varieert sterk binnen soorten en tussen soorten: zeesla bevat nauwelijks natrium maar wakame is vrij zout. Vaak zijn de als vers verkochte zeewieren gezouten.
De beste zeewier van de wereld
De meeste soorten zeewier komen namelijk uit Ise-Shima, een ultraschone baai in Japan. Hier groeien echt de beste (biologische) zeewieren ter wereld.
(Volgens Food + Planet bevatten kelp en nori bijvoorbeeld de hoogste concentraties omega-3-vetzuren van alle gangbare zeewiersoorten.)
Zo bleek uit onderzoek dat kombu verreweg het meeste jodium bevat in vergelijking tot andere soorten zeewier. Kombu kan maar liefst tot 2.984 mcg per zeewierblad (1 gram) bevatten!
Roze veerkoraal zeewier . Identificerende kenmerken: Veel slanke, gelede takken, roze van kleur, smalle en platte bladen, ruw veerachtig uiterlijk, calciumcarbonaat in hun celwanden maakt ze koraalachtig en moeilijk te eten.
Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo'n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren.
De bladeren en stengels zijn eetbaar, ze kunnen gebruikt worden in salades maar ook gekookt, zoals spinazie. Zeesla is een groenwier en leeft in zout water. Vooral aan de kust, net onder de vloedlijn, gedijt het goed. Verder leven deze wieren graag in voedselrijk water met hoge concentraties van fosfaat en nitraat.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Wat is dit speciale ingrediënt? Visdraad . Visdraad is versnipperde vis, vaak tonijn, die is gebakken tot het een fijn droog poeder is. Dit is het heerlijke lichtbruine poeder dat je (vaak in teleurstellend kleine hoeveelheden) op je knapperige zeewier in het Chinese restaurant vindt.
Ben je niet bang om veel jodium binnen te krijgen, of heb je juist jodium nodig? Dan kun je kombu in piepkleine stukjes snijden en opeten. Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Voor de beste kwaliteit, zo snel mogelijk na aankoop invriezen en altijd binnen de houdbaarheidsdatum . Eenmaal ingevroren binnen 1 maand consumeren.
Arame, hijiki en wakame bevatten tenminste tien keer zoveel calcium als melk, zeesla vijfentwintig keer meer ijzer dan vlees. De beschikbaarheid voor het lichaam van het eiwit in zeewier is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70 % opgenomen wordt door het lichaam.
De ongelooflijke voordelen van Nori-zeewier:
Bevordert de gezondheid van het hart: De omega-3-vetzuren in Nori-zeewier helpen de LDL-cholesterol- en triglyceridenwaarden te verlagen , waardoor het risico op hartziekten en beroertes afneemt.
Japan is omgeven door zee en meer dan 100 soorten eetbaar zeewier, waaronder nori, wakame en konbu , kunnen langs de kust worden geoogst. Zeewier is smakelijk en staat bekend om zijn goede gezondheid en maakt al sinds de oudheid deel uit van het dieet van mensen in Japan.
Blaaswier . Wetenschappelijke naam: Fucus vesiculosus. Dit bruine zeewier leeft in het midden van de kust en lijkt een beetje op bubbelplastic met de kenmerkende luchtblazen waaraan het zijn naam ontleent.
Over het algemeen kan je de smaak van zeewier omschrijven als zilt/zoutige umami smaak. Umami is de vijfde smaak na bitter, zout, zoet, en zuur. Maar je zou zeewieren te kort doen om ze over het algemeen te beschrijven. Elk zeewier heeft namelijk zijn unieke smaak.
IDENTIFICATIE. Gouden kelp is een grote bruine tot goudbruine zeewiersoort tot 1,5 meter lang, met gefronste bladeren (laterale lamina) die uit een platte brede stam (centrale lamina) vertakken . De stam (steel) is afgerond en heeft aan de basis een houvast dat lijkt op het wortelgedeelte van een boom.
In een banaan zit bijvoorbeeld maar twee microgram jodium, terwijl je op een dag 150 microgram nodig hebt.
Regelmatige inname van jodiumrijke zeewieren zoals kelp (Laminaria/Ascophyllum/fucoids) kan echter leiden tot blootstelling aan een teveel aan jodium met mogelijke schadelijke effecten op de schildklierfunctie, met name bij mensen met een reeds bestaande schildklieraandoening, zwangere vrouwen en pasgeborenen [37, 38].
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.