Maak het bad/douchewater niet te warm. Gebruik een dekbed dat niet te warm is, en zorg ook dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt. Bij jeuk die zo ernstig is dat uw kind niet meer kan slapen bijvoorbeeld, kunt u de arts in het ziekenhuis of de huisarts raadplegen.
Bij vermoeden van inhalatietrauma dient de patiënt met brandwonden halfzittend vervoerd te worden. Een geïntubeerde patiënt dient halfzittend vervoerd te worden, tenzij daar een contra-indicatie voor is.
Een inhalatietrauma is het gevolg van het inademen van hitte, rook en giftige stoffen. Als gevolg hiervan kunnen er drie verschillende soorten letsels voorkomen. Ook is van belang hoe diep het ingeademde via de luchtpijp in de longen terecht is gekomen èn hoe lang het daar heeft kunnen inwerken.
De regel van 9 is een goede manier om te meten hoeveel procent van het oppervlak van het lichaam verbrand is. Hierbij staat ieder lichaamsdeel voor 9% of een meervoud daarvan behalve het geslachtsdeel.
Onderste luchtweg-inhalatieletsel ontstaat door inademing van rook en gassen. Hierdoor worden de kleinere luchtwegen aan- getast. Pas dagen na de verbranding worden de effecten hiervan duidelijk. Afhankelijk van de ernst van het inhalatieletsel kan dit leiden tot ontstekingsreacties.
Schade aan de bovenste luchtweg ontstaat vaak door het inademen van hete gassen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus- en bijholten, de mondholte en de keel. Aanwijzingen voor schade aan de bovenste luchtweg zijn kortademigheid, een zwakke stem, schorklinkende hoest en roet in de neus of mond.
Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar uw kind gevoelig voor is, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline.2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren.
De inhalatievloeistof gebruikt u met een vernevelaar. U krijgt hiervoor instructie van de arts of verpleegkundige. Zorg ervoor dat de vernevelvloeistof niet in uw ogen kan komen bij het vernevelen. Gebruik het daarom via het mondstuk, of gebruik een goed op het gezicht aansluitend vernevelmasker.
In principe geven medicijnen via een inhalator geen bijwerkingen. Door het inhaleren komen de medicijnen direct in de luchtwegen en longen terecht.De medicijnen worden nagenoeg niet opgenomen in andere delen van het lichaam.
Bij verbranding is direct en voldoende lang koelen met lauw water het allerbelangrijkst. Pas na óf tijdens het koelen moet u uw huisarts raadplegen, ook om na te gaan of er tegen tetanus moet worden ingeënt.
Wat het beste is, is om kleine haaltjes te nemen en dan naar binnen te zuigen met veel frisse lucht. Op deze manier komt de rook diep genoeg in je longen om opgenomen te worden in je bloedbaan en blijft het niet in je luchtpijp hangen.
Thermisch letsel
Door inademing van hete lucht kan binnen korte tijd oedeem van de larynx optreden waardoor obstructie van de luchtweg kan ontstaan. Bij brand in een gesloten ruimte is er kans op een systemisch inhalatieletsel door inhalatie van toxische stoffen die worden opgenomen in de circulatie.
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan.
Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken. Ook nu zijn er blaren.
Bij een derdegraads brandwond is de wond wit of zwart, droog en leerachtig. Bij deze brandwond voelt u nauwelijks pijn omdat hierbij de zenuwen in de huid zijn aangetast. Derdegraadsbrandwonden komen meestal voor in combinatie met tweede- en eerstegraads brandwonden.
Lauw om onderkoeling en sluiten van de huid te voorkomen, een zachte straal om zo weinig mogelijk pijn te veroorzaken. Voor koelen kun je ook een hydrogel verband gebruiken, voor grote brandwonden wordt dit tegenwoordig zelfs geadviseerd.
Bij shock ziet iemand er vaak slecht uit en maakt hij de indruk dat hij ziek is. Hij heeft vaak een bleke, grauwe en vale huidskleur en bleke nagelbedden. Iemand met shock voelt zich ellendig, onrustig en slap. Ook voelt hij zich vaak koud, klam en kan hij dorstig zijn.
Het lichaam vermindert de bloedtoevoer naar de maag en darmen. Het geven van eten of drinken kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt. Ook kan het slachtoffer gaan braken. Braken zorgt weer voor vochtverlies waardoor de shock verergert.
Eerste hulp bij een shock
Bel altijd direct de professionele hulpdiensten via 112. Ernstige bloedingen moeten gestelpt worden en het slachtoffer moet in een halfzittende houding worden geplaatst. Het is belangrijk om het slachtoffer warm te houden, maar let erop dat de ademhaling vrij blijft.
Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid of snelle ademhaling in combinatie met een veranderde huidskleur. Maak knellende kleding bij de hals los. Zoek naar de meest geschikte houding. Neem contact op met de huisarts of spoedpost wanneer er geen astma-medicijnen zijn of deze niet helpen.
Maar de aanleg voor astma blijft, het gaat dus nooit echt over. U kunt zelf veel doen om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk klachten heeft. Door de adviezen op te volgen: niet roken, prikkels voorkomen, genoeg bewegen en afvallen als u te zwaar bent.
U kunt het gevoel hebben dat u lastig ademhaalt. Als u een astma-aanval hebt, dan kunt u zelfs het gevoel krijgen dat u stikt. Een benauwd gevoel kan stress voor u opleveren. De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.