Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Om ervoor te zorgen dat verf goed op een oppervlak kan hechten, dien je het oppervlak (licht) op te schuren voordat je gaat schilderen. Hiermee kun je er tegelijkertijd voor zorgen dat eventuele krasjes of kleine beschadigingen van het oppervlak verwijderd worden.
Het resultaat van schilderwerk wordt in grote mate bepaald door het schuren. Zowel bij een kale ondergrond als bij een ondergrond waar al verf op zit is schuren belangrijk, omdat dit de ondergrond “open” maakt en het contactoppervlak vergroot.
De minuscule schuurkrasjes hecht de verf beter aan de ondergrond. Kun je kozijnen verven zonder schuren? Dat kan, maar dan moet je wel een verf(hecht)reiniger gebruiken. Deze reinigt het hout zo goed dat schuren eigenlijk niet meer nodig is.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig. Je wilt immers een strak eindresultaat. Maar wat je keuze ook is, tussen twee lagen schuren doe je nooit met een schuurmachine. Doe dit altijd met de hand met een schuurblokje en heel fijn schuurpapier of een schuurmatje.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Machinaal schuren is vaak sneller, maar de kans is groter dat je te snel, te diep of te grof schuurt. Daarom adviseren wij om alleen grotere oppervlak machinaal te schuren. Je kunt hierbij denken aan deuren of andere (grote) panelen. Al het andere werk kun je het beste met de hand doen.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Naast het schuren na het aanbrengen van de grondverf, is het schuren voor het aanbrengen van de grondverf ook een goed idee. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een egalere ondergrond. De staat van het oppervlak bepaalt in welke mate er geschuurd moet worden.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Bij nat schuren komt er geen stof vrij.Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond.
Na het schuren is het sowieso van belang om de ondergrond stofvrij te maken. Anders kan het stof in de afwerklaag terecht komen. Dat ziet er niet goed uit. Nogmaals de ondergrond reinigen met een ontvetter is niet per se nodig, maar het staat je natuurlijk vrij om het nog een keer te doen.
'Schuren is het nieuwe schuifelen: een jongen en een meisje dansen dicht tegen elkaar aan, waarbij het meisje voor de jongen staat en haar billen tegen zijn kruis schuren. Het ziet eruit als droogneuken en het is een soort seksueel oefenen.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Schilderen bij ontzettend heet weer (boven de 30 graden), kun je het best laten. Niet alleen je verfklus lijdt eronder, maar de schilder zelf ook. Voor je het weet heb je een zonnesteek.