In België en Frankrijk wordt de term filet americain gebruikt voor gehakte biefstuk, dus rundergehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar. De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt, heet in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé.
"Préparé du chef" en "Martino" kunnen gemaakt zijn rund- of varkensvlees en zijn opgesmaakt volgens de inspiratie van de fabrikant. Filet americain is een kwaliteitsgerecht en wordt zeer gewaardeerd en vaak gegeten door vele landgenoten. Ofwel als beleg op een broodje ofwel op een bord met sla en frietjes.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Voor authentieke préparé-maison begin je met extra-fijn gemalen rundergehakt. Je slager kan ervoor zorgen of je gaat zelf aan de slag met een vleesmolen. Voor de saus bereid je best een mix op basis van mayonaise, mosterd, Engelse saus, wat fijne ui, peper en zout en evt. hete saus.
De naam filet americain is afgeleid van het beroemde 'Steak tartaar' (ook wel beefsteak à l'Americain genoemd). Steak tartaar betekent gehakte biefstuk. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het niets met Amerika te maken.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Je kan filet américain rauw eten als broodbeleg of gebakken als een biefstuk. Verwar het niet met een hamburger die wordt verkocht met zout en kruiden en bevat soms een mengeling van verschillende vleessoorten.
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Filet americain is niets meer en minder dan fijngemalen rauw vlees gemengd met een saus. Officieel wordt het gemaakt met rundvlees, maar het programma Keuringdienst van Waarde ontdekte tijdens hun onderzoek dat er ook fabrikanten zijn die varkensvlees gebruiken.
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Filet Americain is een rauw vleesproduct dat heel gevoelig is aan bacteriën. Als je jouw potje préparé een hele dag op tafel hebt laten staan, gooi je het beter weg. Vooral bij warme temperaturen moet je zeker opletten. Als je het toch erop waagt, kan je diarree of zelfs voedselvergiftiging krijgen.
1. Preparé is fijn gemalen rauw mager rundvlees dat met kruiden en andere toevoegingen tot een smeuïg geheel is gemaakt.
Préparé van de chef is een klassieker voor op de boterham. Onze preparé wordt altijd meerdere keren per dag met zorg bereid, zodat u altijd vers vlees mee naar huis neemt. De basis van deze klassieker is mager varkensvlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
Wist je dat er al na 2 minuten parasieten tevoorschijn komen, wanneer je een bakje filet américain in de magnetron doet?" Braak!
De gemiddelde hoeveelheid zout in filet americain is 1.84 g/100g.
Er is een groot verschil in de houdbaarheid van americain preparé. En dat ligt niet aan het recept... De ene americain preparé is de andere niet. De preparé van de keurslager blijft maar één dag vers, de preparé uit de supermarkt blijft tot negen dagen goed!
Snijd de broodjes doormidden en beleg één kant met de préparé. Verdeel hierover de rucola, de schijfjes radijs, de kerstomaatjes en de parmezaan schilfers. Kruid bij met peper en zout en besprenkel met de olijfolie. Dek af met de andere helft en serveer.
Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.