Ontspan zo veel mogelijk en begin gewoon te praten over wat er in je opkomt. Dit kan je helpen om je meer op je gemak te voelen en doordat je je openstelt zal het je hopelijk in staat stellen om op dezelfde natuurlijke manier over je gevoelens van nu te praten.
Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Verder is het goed om expliciet je gevoel te benoemen.
Goed dus als je er zelf de juiste woorden aan geeft! Geef tijdens het gesprek ook aan wat je van de ander verwacht (alleen luisteren of ook advies of een oplossing). Je gesprekspartner kan je dan precies geven waar jij behoefte aan hebt.
Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten. Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt.
Hoe gewoner je het kunt laten overkomen, zonder dat het te alledaags klinkt, hoe beter. Zeg gewoon, 'Hé, ik wil na school het graag ergens met je over hebben, heb je dan even tijd?' Stel je vlam op zijn of haar gemak door te lachen of grapjes te maken. Je kunt beter niet meteen de woorden, 'Ik vind je leuk!'
Laat gevoelens niet opkroppen, want opgekropte emoties worden ontspoorde emoties en uiten zich vaak in moeilijk en extreem gedrag. Geef ruimte aan boos zijn, schaamte, angst, verdriet. Het zijn normale emoties. Vaak zit er een belangrijke boodschap en behoefte achter die gehoord wil worden.
Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet
Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan. ' Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Gebrek aan waardering is één van de grootste oorzaken van mannen afschrikken. Wanneer je hem niet genoeg waardeert voor wat hij doet, of wanneer je hem zelfs afkraakt dan denkt hij namelijk dit: “Nou, blijkbaar ben ik niet goed genoeg voor haar. Ik ga wel naar iemand anders die me wél waardeert”.
Let op of er veel oogcontact is tussen jullie.
Als je zijn blik vangt, kijk eens of hij dan doet alsof hij naar iets anders aan het kijken was. Dit is een duidelijk teken dat hij verliefd op je is. Probeer eens buiten zijn gezichtsveld te gaan staan en kijk dan of hij zich verplaatst zodat hij jou kan blijven zien.
Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze 'dingen' lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.
Met de ware liefde is het goed ruzie maken. Terwijl jullie ruzie maken doen jullie al pogingen om het weer goed te maken of om de schade te beperken. Je haalt er tijdens de ruzie geen oude conflicten bij, je doet geen aanval op elkaars persoonlijkheid (jij doet altijd zo…) en je hult je niet in stilzwijgen.
Wanneer gevoelens niet worden geuit, ontstaat er spanning.
Als je aan deze emoties vast blijft houden zonder ze te uiten, kun je gevoelig zijn voor psychosomatische ziekten aan de aderen, hoofdpijn of maagproblemen. Het is een onbetwistbaar feit dat je emoties je lichamelijke gezondheid beïnvloeden.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Wil je beter omgaan met een binnenvetter, dan is het handiger om tijdens een gesprek niet naar zijn gevoelens te vragen, maar naar zijn gedachtes: 'Hoe denk jij daarover? ' of 'Wat vind jij hiervan? ' Betrek hem op deze manier bij het gesprek.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Die persoon heeft juist iets in jou los gemaakt. Hij of zij heeft een bepaald gedrag of gevoel bij jou opgewekt of een herinnering bij je naar boven gehaald. De kans is groot dat die persoon die je heeft getriggerd overeenkomsten heeft met de persoon waar je eerder een negatieve ervaring mee hebt gehad.
Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
Als hij veel naar je gezicht kijkt of hij veel oogcontact probeert te maken, is dat een signaal dat hij interesse heeft. Als hij daarnaast naar je toe leunt of hij zorgt dat hij dichtbij je staat, is dat een duidelijk signaal dat hij je leuk vindt.