Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Leg een baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid wakker in bed. Een baby die gewend is uit zich zelf in slaap te vallen voldoet aan zijn eigen slaapbehoefte en wordt uitgerust wakker. Voor het inslapen huilen of jengelen baby's vaak een poosje, dat kan wel 20 minuten duren, daarna vallen ze als een blok in slaap.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen.
Baby's die overmatig huilen, drinken vaak kort en onregelmatig. Ze kunnen moeilijk tot rust komen en bewegen druk met hun armen en benen. Ook kunnen ze zich heel boos maken en zijn ze moeilijk te troosten. Door de gebroken nachten raken ze oververmoeid, net als hun ouders.
Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen.
Alle baby's huilen.
In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag. Daarna neemt het weer af tot gemiddeld 1 uur en 10 minuten per dag rond de 3 maanden.
In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag.
Ontroostbaar huilen is een veel voorkomend symptoom van KMEA bij baby's en komt vaak voor bij baby's jonger dan 3 maanden. Baby's met KMEA hebben meestal meerdere symptomen en deze symptomen kunnen sterk van elkaar verschillen. Als je merkt dat je baby ontroostbaar huilt, kan dit op KMEA wijzen.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen.
Het wil zeggen dat je baby in jouw buik een bepaald ritme had en dat de avond het moment was waarop hij meestal wakker en onrustig was. Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
In de eerste maand slaapt je baby gemiddeld 15 tot 17 uur per etmaal. Hij heeft dan nog geen besef van dag en nacht. De slaapjes duren twee tot vier uur, maar hazenslaapjes zijn natuurlijk ook aan de orde van de dag.
Kinderen van 1 jaar huilen over het algemeen omdat ze honger of pijn hebben of verdrietig of bang zijn. Maar je kind kan ook huilen om aandacht te vragen. Door je in te leven in je kind, kun je proberen te begrijpen wat er aan de hand is. Het helpt vaak om de wensen en emoties van je kind te benoemen.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
'Stoel-methode'
Bij deze aanpak ga je steeds iets verder van het bed van je kind zitten tot je uiteindelijk uit de kamer van je kind bent. De eerste dag zit je nog naast het bed van je kind. Gaat dit goed, dan zet je je stoel de volgende dag een stukje verder. Gaat ook dit goed, dan zet je je stoel nog iets verder weg.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en kan een ontroostbare huilbui veroorzaken.