Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap dan ook vooral tegen bij producten zoals tenten, jassen en waterdichte rugzakken. Hoe hoger het getal dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.
Voorbeeld: Heeft een tent bijvoorbeeld een waterkolom van 1500 mm? Dan kan één ø inch een druk aan van 1500 mm zonder te lekken. Deze druk is vergelijkbaar met het gewicht van 1500 mm water, namelijk 1,5 kg.
De waterkolom geeft aan hoeveel druk water op het materiaal kan uitoefenen voordat het erdoorheen lekt. Het resultaat hiervan drukt men uit in millimeter. Kortom: hoe hoger de waterkolom, hoe meer druk de stof aankan en hoe waterbestendiger de stof dus is.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm.
5.000 – 15.000 mm: De stof is waterdicht en blijft dat bij de meeste vormen van druk en bij normale intensief weer. 15.000 – 30.000 mm: De stof is echt compleet waterdicht. Een zware regenbui kan je prima handelen, langdurig natte sneeuw, zelfs als je beetje onder water zou gaan zou het niet direct doorlekken.
Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. Door een aantal aspecten (o.a. wisselende weersomstandigheden en langdurig gebruik) wordt algemeen gesteld dat een tentdoek met een waterkolom van 2.000 mm waterdicht is en ook bij een langdurige regenbui waterafstotend blijft.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden voordat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water.
Wat betekent een waterkolom van 20.000 mm (20K)?
Hetzelfde principe geldt voor een stof van 20K of 20.000 mm. Dit betekent dus dat er een waterkolom van 20.000 mm hoog op de stof kan worden geplaatst voordat er water door begint te sijpelen. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter de waterdichtheid van de stof.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Vuistregel bij het waterdicht maken van je tent :
Stel je gebruikt de tent gemiddeld 2 tot 3 weken per jaar. Dan moet je om de paar jaar de tent opnieuw waterdicht maken. Dit zal ervoor zorgen dat de tent waterdicht blijft. Zodra je ziet dat de tent een beetje gaat lekken moet je de tent meteen impregneren.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
Een horloge met een waterdichtheid van 50 meter is dus niet geschikt om mee te zwemmen (maar er kan wel mee gedoucht worden). Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
10 meter waterkolom veroorzaakt dus een druk van ongeveer 1 bar en dat is 100 kPa.
Een jas die waterdicht is houdt altijd water tegen. Dus het maakt niet uit hoeveel het regent, of hoe lang je al door de regen loopt, je blijft droog. Ook waterdichte jassen houden de wind tegen.
Een tentdoek kan waterdicht zijn als er 1 meter water op staat (denkbeeldig), maar gaan lekken bij een waterdruk van 4 meter. Door het aanbrengen van een coating in een bepaalde hoeveelheid, bereikt een tent een bepaalde waterdichtheidsgraad, waterkolom genoemd.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Een regenjas met een waterkolom van 1.000-5.000 mm wordt beschouwd als waterdicht tegen regen.
Wanneer men spreekt van getapete naden houdt dat in dat de binnenkant van de naad is geplakt. Dit zodat de naden waterdicht zijn en de stof niet zal gaan lekken. Beroepen waarbij men buiten werkt of risico loopt om nat te worden hebben baat bij deze Kleding vanwege de waterdichtheid.
De laag aan de binnenkant bestaat uit een DryVent-PU-coating met microporiën, die de waterdamp snel naar buiten afvoert en regen betrouwbaar buiten houdt. Het resultaat is een absoluut waterdicht materiaal met een waterkolom van 25.000 mm, dat zich kenmerkt door een hoog draagcomfort.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Wat is DryVent®? DryVent® is een superieure, waterdichte, ademende technologie met een coating van polyurethaan (PU) die bestaat uit een driedelige, meerlaagse formule voor waterdichte bescherming, vochtdoorlaatbaarheid en duurzaamheid.
IPX7: Dompeldicht.
Item zal niet beschadigen door een onderdompeling in water van maximaal 30 minuten tot op een diepte van maximaal 1 meter.
Direct laminaat motorkleding wordt eigenlijk in twee verschillende manieren toegepast. Met het gebruik van een Gore-Tex membraan, of met het gebruik van een door de fabrikant zelf ontwikkeld membraan. Bij Rev'it! noemen ze dat Hydratex, bij Macna heet dat Raintex.