De term "flexibiliteit" betekent per definitie het vermogen om te buigen of zich aan te passen aan veranderende krachten. Flexibiliteit wordt door werkgevers vaak positief gewaardeerd. Een begrip dat dichtbij flexibiliteit ligt is aanpassingsvermogen.
Je kunt experimenteren met flexibel gedrag door bewust situaties op te zoeken waarin je wel flexibel moet zijn. In dergelijke situaties kun je dan hetgeen je hebt geleerd van anderen, of wat je hebt gelezen, in de praktijk toepassen. Ga een cursus improviseren volgen, of ga aan theatersport doen.
als synoniem van een ander trefwoord: onbuigzaam (bn) : compromisloos, hardnekkig, hardvochtig, inflexibel, koppig, niet flexibel, onbuigbaar, ongevoelig, onhandelbaar, ontoegevend, onvermurwbaar, onverzettelijk, spijkerhard, star, steil, stijf, strak, streng, stug.
Té flexibel zijn leidt vaak tot vragen over tijdgebruik. Wanneer je té reactief ingesteld bent, teveel ad hoc op zaken reageert of wanneer je impulsief of wispelturig bent, dan gaat je dat tijd kosten. In ieder geval verlies je snel het overzicht. Of je creëert chaos.
Zich gemakkelijk aan kunnen passen aan veranderende omgeving, werkwijzen, werktijden, taken, verantwoordelijkheden, beleidswijzigingen en gedragingen van anderen.
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit.
Flexibele medewerkers kunnen werkzaam zijn op basis van verschillende soorten contracten. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst, oproepcontract, uitzend- of payrollovereenkomst of detacheringscontract.
Maximaal drie tijdelijke contracten, over een totale duur van drie jaar. In de cao kan dat in specifieke gevallen verruimd worden tot meer contracten. Bij de berekening van de periode van drie jaar tellen periodes van zes maanden (of korter) tussen de tijdelijke contracten mee.
Flexuren is de verzamelnaam voor alle uren die werknemers (extra) werken naar gelang de behoefte van de organisatie. Flexuren maakt het mogelijk dat een werknemer de ene week bijvoorbeeld 32 uren werkt, de week daarop 34 uren en de derde week zelfs 35 uren.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
Het uurrooster zelf maak je 5 werkdagen op voorhand bekend aan de werknemer. Uithangen van de uurroosters is niet meer nodig. Een schriftelijke melding met datum op een betrouwbare, geschikte en toegankelijke manier is voldoende. De manier waarop je dit doet, zet je in je arbeidsreglement.
Grote flexibiliteit: structurele wijzigingen
Voor structurele piekperiodes kan je een beroep doen op het systeem van grote flexibiliteit. Dat is een systeem waarin je mag afwijken van de regels rond nacht- en zondagsarbeid, werk op feestdagen en de beperking op de arbeidsduur.
Een flexrooster is anders dan een traditioneel rooster: een dag bestaat uit drie lesblokken van 80 minuten. Voor en na deze lesblokken kunnen de leerlingen kiezen voor een uur studiewerktijd (swt). Minimaal vijf keer per week moeten leerlingen een uur studiewerktijd inplannen.
Geluidsoverlast door open werkruimtes
Andere nadelen van flexwerken zijn afleiding en geluidsoverlast. Het grote probleem van veel kantoren waar mensen flexibel werken, is dat het open werkruimtes zijn. Hier is vaak een slechte akoestiek.
Flexwerk en de wet
Zo mogen organisaties in een periode van 24 maanden maar drie keer een tijdelijk contract aanbieden; het vierde contract binnen deze tijd moet een vast contract zijn. Loopt jouw tijdelijke contract af? Dan moet de werkgever je minstens een maand van tevoren laten weten dat deze niet verlengd wordt.
Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Steeds meer Nederlanders willen hybride werken. Hoewel hybride werken veel vrijheid geeft, is het niet ongrijpbaar.
Grote bedrijven willen ook na de coronacrisis blijven inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Thuiswerken is een blijvertje", luidt de conclusie.
Hybride werken heeft de toekomst
Door technologisering en digitalisering kan hybride werken in de toekomst voor meer werknemers en werkgevers mogelijk worden. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de grote groep werkenden die niet hybride kan of wil werken.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.