Wat te doen bij witte stip in het aquarium? Wanneer het inderdaad witte stip is, haal je de besmette aquariumvissen uit de bak en zet je deze apart in een aquarium zonder koolstof in het filter (dit breekt de medicatie namelijk af).
Geef de vissen (in een aparte bak) gedurende 15 tot 30 minuten een badje in een zoutoplossing (ongeveer 1 tl op 1 liter water). Behandel de geïnfecteerde vissen met een middel tegen schimmelinfecties, zoals HS Aqua Fungicell. Geef alle vissen extra vitaminen om het immuunsysteem te versterken.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Het allerbelangrijkste is, dat je de zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak zet (quarantaine). Veel visziekten zijn besmettelijk. Doordat je de zieke vis apart zet, voorkom je dat andere vissen in je vijver dezelfde aandoening krijgen.
Vinrot kan prima behandeld worden, mits de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn hiervoor speciale bacteriedodende medicijnen te verkrijgen. Verstandig is het om de zieke vis in quarantaine te plaatsen buiten de vijver. Het is beter vinrot te voorkomen dan het te moeten behandelen.
Het is belangrijk dat Vinrot bij jouw aquariumvissen zo snel mogelijk wordt aangepakt om te voorkomen dat de staart tot op het bot wegrot. Wanneer het behandelplan tegen Vinrot snel wordt gestart, geneest dit vaak weer voor de volle 100% en groeit de staart(vin) weer snel aan.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Methode één: de vis humaan doden met kruidnagelolie. De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Parasitaire plagen zijn ziekten en het schuren is een reactie daarop om de parasieten van de huid af te schuren. De aangedane vis schuurt veelvuldig langs bodem- en/of plantmateriaal. Een andere oorzaak voor schuurgedrag kan een slechte waterkwaliteit zijn.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Dit kan komen door vervuild water, vis dat wordt opgejaagd en beschadigd raakt door overige bewoners of het kan een secundaire schimmel zijn. Dit gebeurt wanneer je vis bijvoorbeeld witte stip heeft gehad of een overige ziekte.
Door op de bodem te gaan liggen proberen ze hun territorium af te bakenen. Territoriaal gedrag van vissen die onderin het aquarium zwemmen kan opgelost worden door de bodem in denkbeeldige vakken op te splitsen. Dat kun je op een natuurlijke manier doen door een aantal grote planten erin te zetten.
Je kunt een uitbraak van zuigwormen herkennen aan een rode, geïrriteerde huid bij je vissen. Ook kunnen ze tegen objecten aan gaan schuren.
3 Doseer de druppels EXIT in het aquarium door het flesje ondersteboven te houden en zacht in de druppelpipet te knijpen (20 druppels = 1 ml). Er moet een zichtbare verbetering optreden binnen 1-2 dagen. Een flesje EXIT (20 ml) is voldoende voor een 3 daagse kuur voor 1000 liter.
De sluierstaartgoudvis wordt gemiddeld vijftien tot vijfentwintig centimeter lang. Om tot zijn maximale lengte uit te groeien heeft deze vis voldoende ruimte nodig. Ze kunnen met goede verzorging en veel zwemruimte zeker twintig jaar oud worden en soms zelfs ouder, hoewel ze dit in een aquarium lang niet altijd halen.
Een 20 ml flesje eSHa 2000 is voldoende voor een 3 daagse kuur voor totaal 800 liter. Preventief doseren door een dag de standaard dosering (25 druppels per 100 liter) om problemen met nieuwe vissen en planten te voorkomen.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.