Door het te verdunnen met water wordt de verf daadwerkelijk lichter van kleur en substantie en dit zorgt voor prachtige heldere en frisse kleuren. Daarnaast werk je bij Aquarel niet op een doek of canvas maar op een speciaal papier dat is vernoemd naar de schildertechniek. Dit papier heet “Aquarelpapier”.
Aquarel heeft absorberende ondergrond nodig, en gesso/doek is dat niet. Wat je wel kunt doen - als je het aquarel-effect op doek wil krijgen - is acryl heel erg verdunnen.
Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen. Voorbeelden zijn het mooie aquarelpapier van Arches of het aquarelpapier van Winsor & Newton.
Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf. Een leuke tussen vorm qua eigenschappen is waterverdunbare olieverf, zoals Cobra of Cobra study, dit is echte olieverf maar door een speciaal proces kan je de verf verdunnen met water.
Eigenlijk is het enige verschil tussen allerlei verschillende soorten verf (zoals aquarel, acrylverf, olieverf, en zelf pastelkrijt) de binder. De pigmenten zijn vaak hetzelfde. De binder is dan ook hetgeen wat de eigenschappen van de verf drastisch verandert.
We spannen aquarelpapier op, omdat we met aquarellen veel water gebruiker waardoor het papier uitzet en gaat bobbelen. Dit maakt het lastig om op het papier te werken. Daarom spannen we aquarelpapier op en maken we het papier vochtig voordat we aan de slag gaan.
Met een paletmes of schildersmes kunt u mooi reliëf aanbrengen. Een drager om uw acrylverf op te schilderen. Dit kan speciaal acryl papier zijn of aquarelpapier, karton, stukken hout, of een canvasdoek of ander materiaal.
Wanneer je gaat vernissen, gebruik dan de Talens 680 Protecting Spray zodat je de verf niet uitsmeert; aquarelverf is namelijk niet watervast. Als je met veel water gaat werken, is het verstandig om er een kleine hoeveelheid Talens 008 Arabische Gom bij te doen, voor het behoud van je verflaag.
Afdrukken op Aquarelpapier
De tamelijk grove oppervlakte met de natuurlijk-witte kleur, maakt het product bij uitstek geschikt voor het afdrukken van portretten, stillevens en landschappen. De mattering van het papier weerspiegeld niet en is daarom een aanrader voor inlijstingen.
Een aquarel, via het Franse aquarelle vanuit het Italiaanse acquarello of acquarella, "gewassen tekening", is een met waterverf gemaakt schilderij.
Verf voor schilderijen op doek
Wij raden acrylverf aan die speciaal is ontwikkeld voor gebruik op canvas. Acryl kenmerkt zich door zijn dikke, pasteuze consistentie, waardoor het mogelijk is om een aantal technieken toe te passen, bijvoorbeeld vullen.
De stiften en verf zijn gewoon uitwasbaar.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat.
Wil je op papier werken? Smeer je papier dan eerst in met een laag gesso: dan pakt de acryl verf beter. Je maakt met gesso een voorbereidende laag voor je verf. Verder kan je met acrylverf ook werken op panelen van of canvas.
Ook kan je je aquarel behandelen, echter alleen als je werk af is! Fixatief bevat synthetische polyvinylharsen of natuurlijke harsschellak die zijn opgelost in een drager van alcohol. Enkele fixatieven bevatten ook een UV-bescherming. Fixatief wordt meestal gebruikt in de vorm van een spray, spuitbus of pomp.
Plakkaatverf en gouache is dezelfde soort verf. De termen wordt gebruikt om het kwaliteitsverschil aan te duiden. Net zoiets dus als bij aquarelverf en waterverf, dat is eigenlijk ook hetzelfde, aquarel is de kwaliteitsversie en waterverf de meer budget versie. In tegenstelling tot aquarelverf is gouache dekkend.
Kies je voor echte lakverf voor buiten dan heb je de keuze uit verschillende glansgraden. Van oudsher is hoogglans (zoals de Sikkens Rubbol AZ) de meeste gebruikte glans om de buitenkozijnen te verven, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor halfglans (zoals de Sikkens Rubbol XD Semi Gloss).
De kleur die je gebruikt voor de ondergrond zal waarschijnlijk doorschemeren in het definitieve werk.Het schilderij krijgt daardoor eerder een eenheid en harmonie. Een voordeel van een gekleurde ondergrond is ook dat de ondergrond minder absorberend wordt voor het vocht of de olie in de verf die je gebruikt.
Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen.
Je kan deze zijde herkennen aan het watermerk in het papier. Houdt het aquarelpapier tegen het licht en zorg ervoor dat het watermerk met de juiste zijde naar je toe is gericht.
Je doet je mesje tussen twee vellen en gaat er dan rondom met je mesje langs. Succes ! kunt lossnijden met een mesje.
Aquareltape is hiervoor perfect. Het bevat aan 1 kant een wateroplosbare lijmlaag, welke geactiveerd kan worden door het te bevochtigen met water. Als de lijmlaag bevochtigd is kun je je natte papier er mee vastplakken op de ondergrond.
Dit aquarelpapier is ideaal voor het maken van een indrukwekkend aquarel op een donkere ondergrond. Net als meer dekkende kleuren werken metallic en interference kleuren uitstekend op dit papier.