Pinceren definities
Aanfruiten van vlees, verse beenderen en karkassen, groenten, kip, soms te bestrooien met bloem. In de Franse keuken toegepast om de bouillon licht kleur te geven, zodra de grondstoffen met water a.d. kook worden gebracht.
Een kooktechniek om beslag warm te houden of om ingrediënten te smelten zonder het risico op aanbranden, zoals chocolade, gelatine of boter.
Verhit een scheut olie in een ruime pan. 2. Leg het vlees in de pan en laat het licht bruin kleuren. Dit aanzetten opent de poriën in het vlees en wordt ook wel pinceren genoemd.
Als je de bouillon laat koken, wordt deze ondoorzichtig, troebel. We noemen dat een blinde bouillon. Dek een bouillon tijdens het trekken niet af met een deksel. Ontvet en schuim de bouillon ook tijdens het trekken regelmatig af.
Het afblussen van een pan waarin vlees gebakken is met een vloeistof, bv wijn of bouillon, om de smaakstoffen los te koken als basis voor een saus.
Het arroseren van vlees of vis is een garingstechniek en wordt gedaan tijdens het braden in een koekenpan of braadslee. Men schept voortdurend (en in hoog tempo) heet vet (boter of olie) plus het braadvocht over het stukje vlees of vis om het gelijkmatig te laten garen.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.
Bedruipen doe je door het vlees in je pan of oven regelmatig te begieten met braadvocht. Zo voorkom je uitdrogen bij het bakken of braden.
Een van de 'trucs' die chefs gebruiken om heel veel smaak in een product te krijgen, bijvoorbeeld in een stuk vlees, is arroseren. Een sjiek woord voor het 'bedruipen' van een ingrediënt met vocht waarin het gebakken wordt. Officieel is de betekenis: “het overgieten met braadjus'.
Normaal gesproken haal je eerst het vlees uit de pan net houdt het warm onder aluminiumfolie. Verwijder het overtollige braadvet, temper het vuur en voeg een beetje warme vloeistof toe. Dat kan water, bouillon, bier, andere drank etc zijn. Het aanbaksel kan dan losgeroerd worden met een houten lepel of garde.
Afblussen wordt vaak verward met deglaceren, maar het kan nuttig zijn beide zaken te onderscheiden. Afblussen is namelijk enkel bedoeld om het verbranden van een vetstof te voorkomen, terwijl deglaceren eigenlijk een nabewerking is, bedoeld om een saus of jus te maken.
Maar nee: afblussen is een kookterm. Simpel samengevat: afblussen is het gebruiken van een vloeistof om aangekoekte stukjes eten onderin een hete pan los te krijgen. Deze zitten namelijk vol smaak en hoef je dus absoluut niet weg te spoelen met de afwas. Zonde van de smaak én zonde van de schrobbeurt.
Kip en gevogelte is wit vlees. Er bestaat ook rood vlees. Dit komt van zoogdieren, zoals koeien, geiten, schapen en varkens. Het verschil tussen bewerkt en onbewerkt vlees vind je op de pagina over vlees.
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
Pocheren = voedsel zachtjes gaar laten worden in kooknat dat net onder het kookpunt ligt. Deze methode wordt vooral gebruikt voor het klaarmaken van vis en eieren. Of gevulde vormen in bain-marie laten gaar worden. Bvb een flan.
Blussen is het toevoegen van (liefst warm) vocht aan hete jus waarin je vlees hebt gebakken. Haal het vlees eerst uit de pan, voeg dan het vocht toe en leg daarna het vlees terug in de pan. Bekijk ook onze recepten voor varkensoester à la Picasso en varkenshaasje gepaneerd met amandelen en tijm!
Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken.
Haal het vlees een half uur van te voren uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Zouten voor het bakken kan. Peper voor het bakken kan niet, peper verbrand en geeft een bittere smaak.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Sudderen definities
of stoven: In een afgesloten pan voedsel (bv vlees of kip) gedurende lange tijd in vocht of braadvet zacht en gaar laten worden en dit op een laag vuurtje, zodat het vocht net niet kookt.
Bij het bakken komt de temperatuur van de pan tussen de 200 en 250 graden Celsius, maar het kan voorkomen dat de pan heter wordt, zeker als deze op de warmtebron blijft staan na gebruik (als je het gas vergeet uit te zetten), de pan zal dan ook verbranden en gaan stinken, vogels kunnen doodgaan aan de gassen die ...