De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing.
Hoe werkt het? Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, 25 minuten studeren en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur.
'Pomodoro' is het Italiaanse woord voor tomaat.
Met de pomodoro-techniek deel je je dag op in blokken van een half uur: telkens 25 minuten ingespannen werken en vijf minuten pauze. Het werkt zo: identificeer een taak en plan een blok van het aantal uren dat je eraan kunt werken. Pak een kookwekker (of de timer op je telefoon) en zet deze op 25 minuten.
Lees, luister en leer elke dag 15 minuten. Begin en eindig iedere dag met 15 minuten rust en tijd voor jezelf.
Jezelf overhoren en gespreid studeren zijn bijvoorbeeld uitstekende manieren om het studierendement te verhogen: efficiënt, gemakkelijk toe te passen en effectief. Twee methoden die veel studenten toepassen – onderstrepen en de stof telkens herlezen – hebben weinig nut en kosten bovendien veel tijd.
Pomodoro verwijst naar de kookwekker die Frances Cirillo, de uitvinder van deze concentratie-booster, gebruikte om de techniek te testen. De kookwekker van deze Italiaan leek op een tomaat. Waar de Pomodoro techniek je mee helpt, is het effectiever gebruiken van je tijd.
FocusToDo is het beste alternatief voor Android. In de Google Play Store vind je deze app voor niks, en hij is ook nog eens even eenvoudig en overzichtelijk als Pomodoro One én hij logt bovendien al je statistieken heel mooi (in fijne grafiekjes, zelfs).
Waar komt de naam Pomodoro techniek vandaan? De naam is afkomstig uit het Italiaans en betekent tomaat. Toen Francesco Cirillo de methode bedacht, gebruikte hij een kookwekker in de vorm van een tomaat. Zijn tijdsmanagementmethode noemde hij daarom de Pomodoro techniek.
Om polpa te maken zijn de tomaten ontveld, verwijderd van zaadjes en daarna fijngesneden. Mutti polpa combineert het sap van de tomaat met het in fijne blokjes gesneden vruchtvlees.
Deskundigen zijn het er over eens: de allerlekkerste tomaten komen uit het gebied tussen het noorden van Rome en Salerno, net onder Napels. Het microklimaat is hier ideaal met veel zon, voldoende vocht en een grondsoort die de betere smaak bevordert. Het 'rode goud' zeggen ze hier dan ook.
Een onderzoek aan de universiteit van Illinois uit 2011 heeft aangetoond dat je productiviteit tijdens het studeren na 50 minuten afneemt. Als je je studietaken in blokken van 50 minuten opdeelt en daartussen een totaal andere taak van ongeveer 5 à 10 minuten plant, dan onthou je de leerstof veel beter.
Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.
Het duurt 15 tot 25 minuten om na een interruptie weer geconcentreerd te kunnen werken. In de praktijk blijken blokken van minstens anderhalf tot twee uur goed te werken. Onderzoek bij jezelf wat voor jou de ideale tijdsduur is om achter elkaar te werken. Maak een onderscheid tussen moeilijke en makkelijke taken.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
De Cornell Methode is een actieve leerstrategie waarbij leerlingen het belangrijkste uit jouw instructie, een video of het lesboek halen. De Cornell Methode is een samenvatting. Een manier van samenvatten die WEL werkt! Het helpt jouw leerlingen bij het leren.
Deze methode volgt het eenvoudige principe: WAT moet ik kennen? HOE ga ik dat bereiken? We hebben hiervoor leerkrachten die je studietechnieken en -vaardigheden aanleren om grotere leerstofgehelen te verwerken.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
De eerste tomaten die in Europa kwamen waren klein en geel van kleur. Ze werden Peruaanse appels of gouden appels genoemd. Het Italiaanse woord voor tomaat, pomodoro, is een verbastering van het woord pomod'oro, wat letterlijk vertaald gouden appel betekent.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.