Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Het noordpoolgebied is een oceaan (de Arctische Oceaan) omringd door continenten, terwijl Antarctica juist een continent is omringd door een oceaan (de Antarctische Oceaan). De Arctische Oceaan is een echte oceaan, met een diepte tot wel vier kilometer. De Antarctische Oceaan bestaat uit al het water rond Antarctica.
Australië & Oceanië is qua oppervlakte met 8.600.000 km2 het kleinste van de 7 continenten.
Het verschil tussen het Arctische gebied en Antarctica is gewoon dat in het Arctische gebied, de Noordpool zich in het midden van de oceaan bevindt, terwijl Anatarctica, de Zuidpool zich op een continent bevindt, dat volledig bedekt is met miljoenen kubieke meters ijs.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Je vindt hier pinguïns, walvissen, zeehonden, albatrossen, zeevogels en ongewervelde dieren zoals krill die de basis vormen van het Antarctische voedsel voor de overige dieren. In de wateren rond Antarctica leven maar liefst vier soorten zeehonden; de luipaard, crabeater, Weddell zeehond en de zeeolifant.
Zo eten inktvissen graag vis, krabben en kreeften. Pinguïns eten inktvissen en vissen. Orka's en zeeluipaarden eten op hun beurt weer onder meer pinguïns en inktvissen. Krabbeneters eten wel bijna alleen maar krill.
Het woord Antarctische staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo's). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.
Zoals je ziet, boven de poolcirkel gaat de zon nooit. Dit zorgt ervoor dat de hoofdstad van de Noordpool Tromsø 24 uur op 24 een echte speeltuin is.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!)
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen.
Waar we de Noordpool kunnen zien als een bevroren oceaan, is de Zuidpool juist een eiland omringd door water. Het ijsoppervlakte bestaat dus, voor het grootste deel, uit landijs. Juist vanwege dit verschil in opbouw vinden we geen ijsberen op de Zuidpool: naar de Zuidpool bestaat geen natuurlijke brug.
Op de Zuidpool is het nog kouder dan op de Noordpool. Aan de kust van Antarctica is het gemiddeld zo'n 10 graden Celsius onder nul, maar in het binnenland liggen de gemiddelden onder de 50 graden Celsius. Op de Noordpool is het een stuk warmer, en liggen de gemiddelden eerder in de buurt van 20 graden onder nul.
Voor onderzoekers is het echter wel mogelijk om voor een beperkte tijd op Antarctica te verblijven. Hierdoor is de populatie mensen in Antarctica relatief laag, in de zomer slechts rond de 10.000 mensen, in de winter nog een stuk minder.
Jostedalsbreen, eindeloze ijsmassa in Noorwegen
Als witte lava kruipt de Jostedalsbreen tussen de bergtoppen door. Deze ontzagwekkende gletsjer in Noorwegen is de grootste van het Europese vasteland: 100 kilometer lang en 15 kilometer breed.
Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter. De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer.
De Antarctische ijskap is 12 miljoen km² groot en bevat 29 miljoen km³ ijs. Dat is 90% van al het bevroren zoet water op aarde. De Groenlandse ijskap is 1,7 miljoen km² in oppervlakte en heeft een inhoud van circa 3 miljoen km³, 9 % van het bevroren zoetwater op aarde.