De inwoners van Mesopotamië hebben het eerste geschreven getallenstelsel uitgevonden. Hun cijfers waren verschillende merktekens op kleitabletten. De Babyloniërs namen 4.000 jaar geleden het Mesopotamische koninkrijk over en daarmee ook het getallenstelsel. Ook zij maakten gebruik van kleitabletten.
Het ontstaan van de cijfers in het oude India
Al zo'n 300 jaar v>Chr. werd in het Oude India het Brahmi-systeem voor getallen gebruikt. Daarin werden symbolen gebruikt voor 1 t/m 9 de je kunt zien als voorloper van onze cijfers.
De nul is zowel een cijfer als een getal. De nul als getal ontstaat zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schrijft er voor het eerst over in 628 na Christus. In Europa is het de Italiaanse koopman Fibonacci die de Arabische cijfers, inclusief de nul, introduceert.
Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd. Er is geen symbool voor het getal 0 (dat pas door de Arabieren in de Middeleeuwen werd bedacht).
Arabische cijfers zijn niet ontstaan in de Arabische wereld, maar in India zo'n 300 jaar voor Christus. De Arabieren namen deze Indische cijfers, die later als Arabische cijfers bekend zouden worden, uit India over.
Oefen ze op dezelfde manier waarop je de eerste 5 hebt geoefend, en zet dan alle 10 bij elkaar om tot 10 te tellen in het Arabisch. Zes is sitta (siht-tah) (ستة). Zeven is sab'a (sehb-uh-ah) (سبعة). Merk op dat dit enigszins lijkt op het Engelse woord 'seven'.
De westerse cijfers van het tientallig stelsel zijn: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Ze worden Arabische cijfers genoemd, maar komen oorspronkelijk uit India uit het Brahmischrift. De wetenschappers in de moslimwereld, die hun werken in het Arabisch schreven, hebben ze van daar overgenomen.
De getallen een tot en met tien worden met Romeinse cijfers geschreven als: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX en X. De Romeinen maakten geen gebruik van het getal 0 en er is dan ook geen Romeins cijfer voor de nul.
I = 1, II = 2, III = 3, IV = 4, V = 5, VI = 6, VII = 7, VIII = 8, IX = 9, X = 10. XI = 11, XII = 12, XIII = 13, XIV = 14, XV = 15, XVI = 16, XVII = 17, XVIII = 18, XIX = 19, XX = 20.
Er bestaat een uitbreiding (de Gamma-functie) die toelaat de 'faculteit' van niet-natuurlijke getallen te berekenen en uit deze functie volgt precies dat 0! gelijk is aan 1.
Het getal nul, aangeduid met het cijfer 0, duidt aan dat er geen voorwerpen zijn. Het natuurlijke getal 0 wordt gevolgd door het getal 1. Het woord nul vindt zijn oorsprong in het Latijnse nullus (geen). Nul is een hoofdtelwoord.
Een nul mag worden weggelaten als deze achter een cijfer staat in decimalen, maar niet als deze voor een cijfer staat in de decimalen. Je bespreekt dit aan de hand van voorbeelden met 1 op het bord. Wanneer er een nul voor de komma komt en het cijfer achter de komma, dan wordt het een tiende.
In schoolrapporten wordt de beoordeling '6−' in het bijzonder gebruikt om aan te geven dat er getwijfeld wordt tussen wel of niet voldoende.
Je kent vast wel een miljoen (een 1 met zes nullen), een biljoen (een 1 met twaalf nullen) en een triljoen (een 1 met achttien nullen). Maar wist je dat er nog veel grotere getallen zijn?
Een cijfer is een symbool voor een hoeveelheid. Er zijn tien Arabische cijfers: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Een getal is de weergave van een hoeveelheid in cijfers, bijvoorbeeld: 1, 6, 10, 97, 108, 10.899.
De Romeinen hebben een methode ingevoerd om getallen weer te geven m.b.v. lettersymbolen, de bekende Romeinse cijfers. De meesten weten de getallen tot 10 (X) in Romeinse cijfers. Daarboven zoals 100 (C), 500 (D), 1000 (M) en hoger wordt lastiger.
Het IIII-cijfer, complexer dan het gebruikelijke IV-cijfer, zou een beter visueel evenwicht kunnen bieden aan het complexe VIII aan de andere kant van de wijzerplaat. Op deze manier is de wijzerplaat voorzien van de volgende cijfers: I, II, III, IIII, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.
XIV kan verwijzen naar: 14 (getal) Het jaar 14 van de gangbare jaartelling. Het jaar XIV van de Franse republikeinse kalender.
Het getal een, weergegeven door het enkele cijfer 1, is het natuurlijke getal dat nul opvolgt en aan twee voorafgaat. Het representeert een enkele entiteit in de eenheid van tellen en meten. Het Romeinse cijfer voor één is de letter I.
Voor de letter ع (ain) wordt bijvoorbeeld een 3 gebruikt, voor ح (ḥa) een 7 en voor ق (qaf) een 9.