KPN bood in 2021 volgens een test van de Duitse netwerkonderzoekers Umlaut het beste mobiele netwerk van Nederland. Ook de netwerken van T-Mobile Nederland en Vodafone scoren hoog in de test. De punten van alle drie Nederlandse mobiele operators liggen zeer hoog, wat de mobiele operators tot de beste ter wereld maakt.
Het mobiele netwerk van telecomprovider KPN is de snelste in Nederland, blijkt uit recent onderzoek door snelheidsmeter Ookla. Zowel de 4G- als de 5G-verbinding komen daarbij als beste uit de test. Klanten bij KPN halen een downloadsnelheid van 100,56 megabit per seconde.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
De Ookla Speed Score, een prestatie index die kijkt naar de combinatie van download- en upload komt over die periode uit op 121,79. De gemiddelde download- en uploadsnelheid bij KPN bedraagt respectievelijk 122,05 Mbps en 17,87 Mbps. Klanten met een 5G-smartphone hebben gemiddeld 191,51 Mbps down en 39,81 Mbps up.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
De snelheid van data is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan je omgeving, waar staan de masten en hoeveel masten ondersteunen 5G al in jouw omgeving, hoeveel aanmeldingen zijn er op de mast.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Sinds de zomer van 2020 hebben we 5G netwerken in Nederland. Helaas zijn er zeker tot eind 2023 geen hogere snelheden of nieuwe diensten beschikbaar. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen op het gebied van spectrum, want alleen met méér frequentieruimte kan de belofte van 5G worden waargemaakt.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Score Consumentenbond - DSL
Volgens Tweakers is Ziggo de beste internet provider van Nederland. De Consumentenbond geeft kabel provider Ziggo een nette 7,3. De beste internet provider volgens de Consumentenbond is KPN glasvezel.
Vodafone heeft een hele goede dekking en hoogste theoretische internetsnelheid en eindigt als tweede met de hoogste praktische internetsnelheid. Door het goede netwerk van Vodafone hebben zij als eindcijfer een 7,6 uit 10 gekregen. Dit cijfer is gebaseerd op ons eigen mobiele provider onderzoek.
KPN heeft zowel het snelste mobiele netwerk als de beste mobiele dekking in Nederland. Dat stelt Speedtest-maker Ookla. Ookla brengt met zijn jaarlijkse Speedtest Awards de snelheid van Nederlandse mobiele providers in kaart.
Ookla riep in het laatste kwartaal van 2021 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk.
Welke provider heeft de beste dekking in Nederland? Uit de jaarlijkse sneltest van Ookla in 2021 bleek dat KPN de beste dekking in Nederland heeft. Hierbij won KPN met 833 tegenover 640 punten voor T-Mobile en 590 punten voor Vodafone.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Jezelf beschermen met op frequentie gebaseerde blokkers is niet langer afdoende. De enige manier om geen enkel gevolg te ondervinden van de schadelijke milliwaves is je eigen frequentie te allen tijde zó hoog houden dat elke invloed van 5G wordt geneutraliseerd en terug in balans gebracht.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
De iPhone 11 Pro is NIET geschikt voor 5G. Alle varianten van de iPhone 12 zijn wel geschikt voor 5G (die beschikt over een 5G chip).
Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.