Na een kaakoperatie (osteotomie) of na behandeling van een kaakfractuur mag de kaak de eerste vijf tot zes weken niet worden belast. Dat betekent dat het kauwen moeilijk is. In die periode moet uw voeding dan ook aangepast worden naar gebonden/gemalen voeding.
Er zijn verschillende behandelingen om een gebroken kaak veilig te laten genezen. Als de breuk minder ernstig is, zal uw arts rust van de kaak voorschrijven door: Zacht of vloeibaar voedsel te eten. Het gebruik van de kaak om te praten of tanden te poetsen te beperken.
De normale hersteltijd is 6-8 weken van de kaak breuk. De onderstaande instructies zijn zeer belangrijk tijdens deze periode: volgen: 1.
Symptomen van een gebroken kaak
Symptomen die je kunt ervaren wanneer je kaak gebroken is, zijn: Pijn. Je boven- en ondergebit past niet meer op elkaar. Je kan de mond niet ver openen.
Na ongeveer 6 weken kunt u weer normale voeding gebruiken, zoals u dit voor de operatie gewend was. Hoe snel u kunt opbouwen hangt af of u alleen aan uw boven- of onderkaak bent geopereerd of zowel aan uw onder- als bovenkaak.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Mocht u pijn hebben, dan kunt u de verpleegkundige om pijnstillende middelen vragen. Na de operatie kunt u een flinke zwelling van het aangezicht verwachten. De mate waarin dit geschiedt, verschilt van geval tot geval.
Soms wordt de kaak met draadjes vastgezet aan de andere kaak. En de kaak moet meestal zes tot acht weken onbewogen blijven. Dat betekent dat je in die periode alleen zacht of vloeibaar kunt eten en dat praten erg lastig zal gaan. Na de operatie aan je kaak kun je nog last hebben van napijn.
De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm².
Bij een kaakbreuk zit er een breuk in het bot van uw kaak. Een kaakbreuk kan ontstaan door een ongeluk of een harde klap in het gezicht. U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling.
Gedurende de operatie adem je via een ademhalingsbuisje. Deze wordt via je neus in de luchtpijp gebracht. Tijdens de kaakoperatie worden delen die verplaatst zijn in de mond weer aan elkaar gezet met metalen schroefjes en plaatjes. De kaakchirurg bespreekt met je of deze plaatjes en schroefjes er later weer uit moeten.
Hoe herken ik een kaak uit de kom? Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
De voorkeur is om bij verdenking op een gebroken jukbeen doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. Op de polikliniek MKA-chirurg wordt dan een CT-scan gemaakt. Wij adviseren patiënten dringend de neus NIET te snuiten.
De breuk. Een breuk van de knieschijf ontstaat meestal door een val direct op de knieschijf of door een harde klap tegen de knieschijf, bijvoorbeeld door een verkeersongeval. Bij een breuk van de knieschijf is er vaak direct pijn en zwelling van de knie.
Een mens kan ongeveer 80 kg bij elkaar bijten. Een volwassen leeuw kan 780 kg bij elkaar bijten. Een alligatorschildpad: 450 kg. Een ara haalt tot 500 kg.
Kaakpijn is pijn in of rond uw kaak. De pijn komt door problemen met het kaakgewricht of de kauwspieren. Andere klachten die u kunt hebben zijn hoofdpijn, oorpijn of een krakende kaak. De pijn komt vaak doordat u uw kaak aanspant.
Als je je mond te ver opent, bijv. wanneer je geeuwt of bij het mondonderzoek bij de tandarts, kan de kop van het kaakgewricht uit de kom schieten en spreken we van een ontwrichting (luxatie) van de kaak.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
Trismus is het ongecontroleerde onvermogen om de mond of kaak te openen. Trismus maakt veel dagelijkse dingen lastig – kauwen, slikken, praten, tandenpoetsen, zelfs ademhalen. De aandoening kan veroorzaakt worden door tandproblemen, kanker en kankerbehandeling, een operatie, trauma, of andere factoren.
Op deze manier kunt u de mond opendoen totdat één vinger gemakkelijk tussen de tanden gebracht kan worden. Bij verder openen van de mond glijdt het kaakkopje wel naar voren toe. Een normale opening is twee vingerbreedten en de maximale opening is drie vingers breed.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
De operatie
Het doel van een dergelijke ingreep is een goed evenwicht te verkrijgen tussen de positie van boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar, voor een goede kauwfunctie en een fraai uiterlijk. Afhankelijk van de soort afwijking duurt de operatie één tot enkele uren.
Complicaties bij een kaakoperatie
Je kunt op de verpleegafdeling pijnstillers krijgen. De zwelling is ongeveer twee dagen na de operatie het ergst, daarna kan je gezicht en hals blauw of geel kleuren. De zwelling kan een paar weken tot maanden aanhouden. Ook je lippen kunnen opzwellen.