De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen. Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.
Je kan krakend laminaat verhelpen met zoiets eenvoudigs als talkpoeder. Strooi wat van dat poeder over je laminaatvloer en het kruipt tussen de planken en in de kieren. Gevolg: weg gekraak. Het poeder zal het geluid immers dempen.
Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort. In bed kan dat zomaar ontstaan, maar ook op het moment dat je beweegt.
Door deze te lage druk komen in het gewrichtssmeer opgeloste gassen vrij. De vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt weer gevuld met gas en dat maakt een 'ploppend' geluid. Dit is het geluid dat je hoort wanneer je je vingers knakt.
In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurd, dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het wel eens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken.
Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Zijn je lattenbodems jonger dan kan je de latten uit de rubbers trekken. Maak de rubber binnenin een beetje schoon en doe wat olijfolie of vaseline aan de top van de lat. De latten zullen nadien weer vlot in de rubbers schuiven zonder de nare kraak en piepgeluiden. Dit werk normaal goed voor jaren.
Oorzaken van krakend geluid in uw huis kunnen zijn een onstabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming. Oplossing krakend geluid in huis: Opnieuw monteren van de dakplaten volgens het voorschrift van de fabrikant.
Ten eerste kun je de lattenbodem van je bed plaatsen op onderzetpoten. Kies je voor onderzetpoten in plaats van dwarsbalken, dan staat de bedbodem als het ware los in je bed. De houten lattenbodems maken dan geen contact met het houten bed en dan kan er dus ook geen wrijving ontstaan.
Het antwoord kan heel verschillend zijn, maar meestal ligt het aan het leggen van de vloer. Als er op dat moment bijvoorbeeld te veel vocht was, of de ondervloer niet vlak genoeg of er onvoldoende rekening is gehouden met het uitzetten bij temperatuurverhoging, dan kan laminaat kraken.
Een PVC vloer kraakt en werkt namelijk niet waardoor u geen last hebt van loopgeluiden. Omdat elke PVC vloer voorzien is van een decorlaag is PVC verkrijgbaar in honderden verschillende structuren en designs.
Laminaat leggen op een houten vloer is in principe geen probleem. Wel is het zaak dat u de houten vloer die er al ligt op een aantal dingen controleert: Losliggende delen: deze moeten eerst vastgezet worden. Oneffenheden: deze moeten eerst afgevlakt worden.
Als je balken niet hoog genoeg zijn, kan je ze verhogen én verstevigen door er balken haaks op te vijzen. Zo maak je T-balken, die een veel grotere weeerstand hebben tegen doorbuiging. Zorg dat je de bovenste balk om de 12 cm goed vastvijst in de opstaande balk, zodat het een samenwerkend geheel wordt.
Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer.
Huisvrede is een grondwettelijk recht op ongestoorde rust en vrede binnen de woning. Ook de politie mag dat recht niet zomaar schenden (zie kader). Sinds de wet Kraken en leegstand uit 2010 is kraken illegaal en dus strafbaar. Daarvóór was het kraken van panden die langer dan een jaar leeg hadden gestaan nog legaal.
Houten kozijnen merken wel degelijk dat ze ouder worden. Ze beginnen te kraken, te piepen en te kieren. Het vocht dat tussen het hout kruipt, gaat broeien als de temperatuur oploopt. Deze ongezonde lucht blaast zo uw woning in.
Stalen constructie onder de lattenbodem
Het staal kraakt uiteraard niet en zorgt er in plaats daarvan voor dat het bed op een zeer stevige wijze in elkaar komt te zitten. De lattenbodem en de rest van het hout rusten op het staal.
Door de wrijving tussen hout en vocht krijg je een krakend - soms piepend - geluid. In principe geen probleem, maar erg vervelend als je er op let. Gelukkig is het prima te verhelpen. Trappen van wat harde houtsoorten zoals eiken of beuken kraken minder.
Een ander verschil tussen boxsprings en lattenbodems zit 'm in het geluid dat het bed maakt. Omdat boxsprings stabieler zijn en over het algemeen van meer solide materiaal zijn gemaakt, maken ze minder geluid dan een lattenbodem.
Het begrip “kraken” doet namelijk denken aan breken en uiteraard ook aan pijn en beide zijn onjuist. Het kraken zelf is een bijverschijnsel dat geen enkele betekenis heeft en geen pijn doet. Dus een chiropractor “kraakt” de patiënt niet, maar corrigeert. Sommige chiropractische technieken zijn zelfs geruisloos.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed.