Een gietvloer bestaat uit meerdere verschillende lagen, maar toch is dit type vloer veel dunner dan een betonnen vloer. Een vloer van beton is minimaal 7 centimeter dik terwijl een gietvloer slechts 2 tot 5 mm dik is. Mede omdat een gietvloer erg dun is kan een gietvloer goed gecombineerd worden met vloerverwarming.
Een gietvloer zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een betonvloer. Vloerverwarming combineren met een betonvloer is mogelijk, net zoals dat kan bij een PU gietvloer. In combinatie met een epoxyvloer wordt dit in principe niet aangeraden.
Een verschil tussen een gietvloer en woonbeton is de flexibiliteit. Een PU gietvloer is gemaakt van flexibel kunsthars en daardoor meer elastisch. Woonbeton bestaat voor het grootste deel uit cementgebonden materiaal en is daardoor minder elastisch. Het is natuurlijk materiaal dat hard is te noemen.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
De beste manier om deze vloer te onderhouden is te stofzuigen met een zachte borstel. Wij adviseren tevens eenmaal per week moppen met water en een reinigingsmiddel dat niet al te chloorhoudend is. Droge reiniging van de gietvloer kan het best worden gedaan met een microvezeldoek.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Indicatie woonbeton kosten
Een oppervlak van 51 m2 tot en met 100 m2 brengt een prijskaartje met zich mee van 97 euro per m2. Een oppervlak van 101 tot en met 150 m2 kost 81 euro per m2. Een woonbetonvloer op een oppervlakte van 151 tot en met 200 m2 kost slechts 73 euro per m2.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Niet doen: rubber voorwerpen op de gietvloer gebruiken
Deze weekmakers kunnen op een gietvloer gele vlekken achterlaten. Zorg er dus voor dat producten waarin weekmakers verwerkt zijn, niet rechtstreeks in contact komen met je vloer. Leg bijvoorbeeld een speciaal onderkleed onder je deurmat.
De meest krasbestendige gietvloer is de troffelvloer. Deze naadloze vloer bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels die worden samengebonden door epoxyhars en is zeer sterk en krasbestendig.
Het antwoord is: Ja, een gietvloer kan scheuren. Maar een scheur in uw gietvloer is echter in 95 procent van de gevallen te wijten aan een scheur in de ondergrond, waardoor uw gietvloer ook scheurt. Scheurvorming in nieuwbouw woningen komen doorgaans vaker voor dan in bestaande woningen.
PU gietvloeren.
Dit maakt een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een cementgebonden gietvloer.
Deurmat op een gietvloer
Kies voor een deurmat met een goede schrapende werking, zoals een schoonloopmat, kokosmat of borstelmat. Daarnaast kun je er op letten dat de mat een rubber backing heeft, om schuiven op de gladde vloer te voorkomen.
Bent u nog blij met de huidige kleur en zijn er niet of nauwelijks gebruikerssporen, dan is het mogelijk om de vloer op te schuren en te voorzien van een nieuwe laklaag. Bij een nieuwe laklaag wordt de vloer geschuurd en ontvet, daarna wordt de toplaag vernieuwd met een matte lak.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
Een polyurethaan vloer is bij normaal gebruik niet giftig. Dit wordt vaak gedacht, omdat er bij de verwerking van polyurethaan wel schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra de polyurethaan vloer volledig is uitgehard, is de vloer niet meer giftig.
Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. Soms wordt een richtlijn van twaalf uur aangehouden, maar de meeste experts kiezen voor de veiligere optie van 24 uur. Je kunt zelf uitrekenen hoe snel de vloer droog zal zijn. Dit kun je doen door de dikte van de laag keer twaalf te doen.