Castratie is echt noodzakelijk! Niet alleen om nageslacht te voorkomen, maar ook om de kans op melkklier- en baarmoedertumoren te voorkomen.
Voordelen sterilisatie poes of castratie kater
U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven; Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren; Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.
Rond een leeftijd van 5-8 maanden is een kat geslachtsrijp, oftewel seksueel volwassen. Een kater zal de neiging krijgen om te gaan rondstruinen, te gaan vechten met andere katers en zijn territorium te gaan markeren 'sproeien'. Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig krols worden.
Gecastreerde katers kunnen geïnteresseerd blijven in krolse poezen en zelfs pogingen tot dekking doen.
Na de castratie neemt de vechtlust sterk af, omdat de kater minder territoriumdrang heeft. Hierdoor vermindert ook de kans op besmetting met kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV), ziekten die voornamelijk (FIV) en onder andere (FeLV) overgedragen kunnen worden via vecht- en bijtwonden.
Rijden. Is hier al eens eerder aan de orde geweest. Een goed teken dat hij dit doet, hij voelt zich op zijn gemak. Het feit dat een gecastreerde kater nog steeds sexuele gevoelens heeft is bekend, maar meestal laten ze dit niet bij mensen zien.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater.
Zeven maanden tot twee jaar (tiener) Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat zit in de tienertijd: nog steeds speels, maar ook nieuwsgieriger, sterker en op weg naar seksuele volwassenheid. Uw kitten wordt nu volwassen, zowel geestelijk als lichamelijk.
Vanaf een leeftijd van 5-9 maanden raken katten in de puberteit, katers en poezen worden geslachtsrijp wat gepaard kan gaan met gedragsveranderingen. Poezen worden krols en katers kunnen gaan sproeien.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Wat de persoonlijkheid van het dier betreft zou castratie bijna geen effect mogen hebben. Vaak wordt er wel opgemerkt dat zowel kat als hond minder markeergedrag vertonen. Gecastreerde dieren gelden ook als minder agressief dan hun ongecastreerde soortgenoten!
Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat zit in de tienertijd: nog steeds speels, maar ook nieuwsgieriger, sterker en op weg naar seksuele volwassenheid. Uw kitten wordt nu volwassen, zowel geestelijk als lichamelijk. Na deze periode is uw kat dus volgroeid.
Senior: 11 – 14 jaar
Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Vanaf een maand of drie zullen kittens hun kracht gaan meten met anderen andere katten. Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, echter zijn kittens over het algemeen het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden.
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 125 euro. Wanneer je je kat laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden alleen de traditionele sterilisatie.
Zo zie je of een kat gecastreerd is
Bij katers is het makkelijk te zien, bij poezen is het lastiger. "Niet-gecastreerde katers hebben dikkere wangen. En aan de achterkant kun je nog goed zien dat de balletjes er zijn." Stel je wil een kat uit het asiel halen, dan zijn ze vaak standaard al gecastreerd / gesteriliseerd.
Een kat steriliseren
Het steriliseren van katten betekent dat je een ongeplande zwangerschap van je kat kunt voorkomen en ze op die manier ook kan beschermen tegen bepaalde ziektes. Het castreren of steriliseren van je kat hoeft geen ontmoedigende beslissing te zijn.
Wanneer jonge katers beginnen te sproeien, is het vaak verstandig deze snel te laten castreren. Ook kunnen simpele veranderingen in huis en gebruik van feromonen (Feliway) soms helpen. Maak de sproeiplekken goed schoon met een mild reinigingsmiddel zonder parfum of sterke geur.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan moet ze 10 dagen rustig aan doen. Het liefst in deze tijd ook niet naar buiten. Vruchtbaarheid: Na de sterilisatie is uw poes direct onvruchtbaar. Eten en drinken: Ze mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken.
Waarom adviseert u om poezen een kraag of rompertje aan te trekken na de sterilisatie? Dat is om de gehechte buikwond te beschermen. Als de poes niet aan de wond kan komen, kan deze rustig genezen. Wij adviseren om poezen de kraag of het rompertje na de ingreep tien dagen lang om te houden.
Bijten bij pijn
Als je kat je meteen bijt – of een bijtbeweging naar je hand maakt – op het moment dat jij hem op een bepaalde plek aanraakt, dan heeft je kat daar hoogstwaarschijnlijk pijn. En dat is natuurlijk nooit een goed teken! Ga dan meteen met je kat naar de dierenarts en laat hem goed onderzoeken.