De baviaan staat symbool voor de opkomende zon en oorsprong van de schepping. Bavianen maken vlak voor zonsopgang in koor een schril geluid, waarmee zij de zonnegod Ra zouden aankondigen.
Als dierlijk voedsel, nemen ze sprinkhanen, slakken, schorpioenen, honingraten, hagedissen, eieren, vissen en kikkers. Soms jagen ze op vogels en middelgrote zoogdieren, van jonge apen, galago's en hazen tot jonge antilopen. Bavianen hebben veel vijanden.
De mannetjes zijn zeer sterk en zullen bij gevaar aanvallen. Met zijn grote hoektanden is een enkel mannetje in staat een hond te doden, een groep bavianen kan zelfs een luipaard doden. 's Nachts vertrouwen ze op de onbereikbaarheid van hun slaapplaatsen.
De rode billen van de baviaan hebben een belangrijke functie, namelijk voortplanting. Als een bavianenvrouwtje vruchtbaar wordt, zwelt haar achterste op als teken voor de mannetjes. Hoewel dit behoorlijke proporties kan aannemen, is de uitspraak 'size does matter' hier niet van toepassing.
En ze houden van ravotten, vooral met elkaar. Maar ze zijn ook gek op zwemmen. Een bewoner in Zuid-Afrika merkte dat bij zijn zwembad. Twee bavianen hebben de tijd van hun leven, ze maken koprollen en doen zelfs bommetjes.
Ze eten wortels, zaden, insecten en insectenlarven. De dieren leven in het zuiden van Afrika. Rangorde Bavianen worden in de groep getolereerd zolang ze nog hun donkere babyvacht hebben. Als ze hun volwassen vacht krijgen, krijgen de vrouwtjes een plaats onder in de rangorde.
Bavianen leven in grote groepen, ook wel 'troepen' genoemd. Bij de meeste soorten bestaat een groep uit meerdere vrouwtjes en meerdere mannetjes. Bij mantelbavianen is het anders, daar heeft elk mannetje zijn eigen groep vrouwen, een 'harem'.
Waarom vlooien bavianen? Je ziet bavianen elkaar regelmatig vlooien. Zij doen dit niet alleen om allerlei lekkers tussen de haren uit te plukken, maar ook om de band te versterken. Bavianen worden meestal ook heel relaxed als zij gevlooid worden.
Alleseters. Bavianen zijn niet kieskeurig als het om eten gaat. Ze eten graszaden, vruchten, wortels en bladeren, maar ook hagedissen, vogels en soms zelfs kleine antilopen. Samen met de chimpansees zijn bavianen de enige apen waarvan we weten dat ze zo'n grote zoogdieren eten.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers. Gorilla's hebben een zwarte vacht.
Eén keer per maand is ze vruchtbaar en houdt deze zwelling een paar dagen aan. De mannetjes vinden dit erg aantrekkelijk bij de vrouwtjes en weten dat het moment om te paren daar is. De haremleider houdt het vrouwtje extra goed in de gaten, omdat hij niet wil dat andere mannetjes zich tot haar aangetrokken voelen.
Net als in de Lion King zorgt ook deze baviaan met al zijn liefde voor een leeuwenwelp. Al is dat in de natuur niet de gewone gang van zaken. “Vaak nemen bavianen welpjes weg uit hun familie, maar dat is om hen te doden”, aldus Kurt Schultz van het Kruger National Park in Zuid-Afrika.
Dier: Mantelbaviaan Papio hamadryas Leefgebied: Afrika Voedsel: Vooral knollen, vruchten en wortels Leeftijd: 35 jaar Gewicht: 15-30 kilo Draagtijd: 5,5 maand Aantal jongen: 1 jong Status in het wild: Niet bedreigd Page 3 Ooit werden mantelbavianen vereerd door de oude Egyptenaren en worden daarom ook wel als heilige ...
Mannetjes blijven vaak hun hele leven in dezelfde clan. De vrouwtjes zijn na 5 jaar geslachtsrijp. Bij de mannetjes duurt dit iets langer, namelijk 7 jaar. In het wild worden mantelbavianen tussen de 20 en 30 jaar oud.
De meeste mensen denken dat de apen op zoek zijn naar vlooien of ander ongedierte, maar in feite zoeken de apen naar zandkorrels, huidschilfers en pluisjes. Vlooien is daarnaast ook een sociale activiteit waarbij de zwakkere apen hun soortgenoten van een hogere sociale stand inspecteren.
Chimpansees eten vooral vruchten, zaden, bloemen en bladeren. Ze jagen ook op insecten en soms ook op andere dieren. Dit zijn kleinere apen, jonge antilopen, zwijnen en vogels. Ook komt bij chimpansees kannibalisme voor.
De mantelbaviaan is een opportunistische omnivoor. Hij leeft van grassen, knoppen, vruchten, wortels, scheuten en ongewervelden. Voor voedsel kunnen de dieren wel 13 kilometer reizen. Ze zijn overdag actief; aan het eind van de middag verzamelen de bavianen zich op steile rotswanden, waar de dieren gezamenlijk slapen.
toom: ganzen, kippen, eenden. troep: vogels.
Van een toom spreekt men vooral bij ganzen, kippen en eenden, zowel gedomesticeerd als wild. Bij varkens gaat het enkel om de complete worp biggen van een gedomesticeerd varken dus zonder de zeug.
Deze categorie betreft de benoeming van dieren van dezelfde soort in een groep. Bijvoorbeeld een kudde (hoefdieren), een school (vissen), een zwerm (vleermuizen, kleine, danwel kleinere vogels of insecten), een vlucht (vogels).
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Apen zijn zoogdieren die samen net mensen en halfapen tot de primaten horen. De meeste apen leven in bomen, in het tropisch regenwoud of in andere gebieden waar het warm is. De meeste apen leven in groepen. Een uitzondering is de Orang Oetan, die alleen leeft.
De meeste apen eten voornamelijk planten. Dat kunnen vruchten zijn, maar ook stengels, bladeren, bloesems, noten en kruiden. Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen.