In Nederland wordt jaarlijks ruim 3 miljard plastic wegwerpdrinkbekers gebruikt en weggegooid, circa 12 miljoen per dag.
Als stelregel bij het inkopen van koffiebekers, worden op dagelijkse basis drie koffiebekertjes per medewerker aangehouden. Dit komt neer op een verbruik van 1000 koffiebekertjes per jaar.
Vanaf juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen niet meer gratis meegeven aan je klant. Daarnaast moet je een herbruikbaar alternatief aanbieden. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor consumptie ter plaatse.
Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Lees hier wat de nieuwe regels voor jou betekenen.
85° C; dus niet geschikt voor kokend water. Wanner we plastic bekers gebruiken zijn er ook een aantal soorten welke voor hete dranken geschikt zijn, maar ook max. 70° C. Plastic is tegenwoordig niet zo aan te raden.
In Nederland wordt jaarlijks ruim 3 miljard plastic wegwerpdrinkbekers gebruikt en weggegooid, circa 12 miljoen per dag. Dit gaat over koffiebekertjes die helemaal of deels van plastic zijn, dus ook over bijvoorbeeld papieren bekers die een dun plastic laagje bevatten.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.
Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu
Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken, zoals bijvoorbeeld papier. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten, bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, verschillende soorten vissen, schaaldieren en vogels.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Gemiddeld verbruiken Nederlanders ongeveer 1.500 plastic verpakkingen per jaar. Dat komt neer op net iets meer dan 4 verpakkingen per persoon per dag, blijkt uit de analyse van het ING Economisch Bureau. De voedingssector draagt het meeste bij aan het plasticprobleem.
Vanaf 3 juli 2021 geldt er een verbod op plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en piepschuimbekers en -houders (EPS) voor eenmalig gebruik.
De Plastic Soep wordt veroorzaakt doordat de mens veel plastic produceert dat als afval in het milieu terecht komt. Wat veel mensen niet weten is dat het afval in zee voor 80% vanaf het land afkomstig is [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt afval uiteindelijk in zee terecht.
Het aandeel plastic flesjes in het zwerfafval is met 70 procent afgenomen sinds de invoering van statiegeld hierop, halverwege 2021, zo blijkt uit een analyse van Zwerfinator Dirk Groot.
Wegwerpplastic is een product dat geheel of gedeeltelijk van kunststoffen is gemaakt en niet werd bedacht, ontworpen of in de handel gebracht om binnen zijn levensduur meerdere cycli te maken door te worden teruggestuurd naar een producent om opnieuw gevuld te worden of opnieuw gebruikt te worden voor het doel waarvoor ...
Wegwerpbekertjes thuis
Zowel plastic als papieren wegwerpbekers mogen in de zak of bak voor plastic verpakkingen en drinkpakken (pmd). Papieren bekers mogen in elk geval niet bij het oud papier, want een gebruikt bekertje is niet schoon en droog.
Goedkoop plastic bekers kopen bij Horecagoedkoop
Als u zich afvraagt waar u milieuvriendelijke gerecyclede en biologisch afbreekbare plastic bekers kunt kopen, bij Horeacagoedkoop.nl hebben we een grote selectie milieuvriendelijke gerecyclede en biologisch afbreekbare plastic bekers te koop tegen de laagste prijzen.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
In 1907 maakt de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland het eerste volledig synthetische plastic uit aardolie. Hij vernoemt het naar zichzelf: bakeliet. De nieuwe stof geleidt geen stroom en kan goed tegen hitte.
Jaarlijks circa 30 kilo plastic afval per persoon en amper gerecycled - Plastic Soup Foundation.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Wegwerpplastic, ook wel eenmalig plastic of Single Use Plastics (SUP) genoemd, is zonder twijfel de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. Het is een wereldwijd probleem, vooral in landen waar afval niet wordt opgehaald of plastic niet apart gescheiden kan worden ingeleverd.
Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Tip. Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.