Wil je echt de meest optimale luchtkwaliteit behalen, kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator en/of filters. De filters zorgen ervoor dat de meest kleine deeltjes, zoals stof en/of allergenen, achterblijven in het apparaat en dus uit de lucht gefilterd worden.
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
De beste luchtbevochtiger voor gebruik in de slaapkamer is volgens onze doorlichting de Stadler Form Oskar. Deze luchtbevochtiger werkt via koudwaterverdamping, waarbij lucht door een nat filter wordt geblazen. Hij beschikt over een stille nachtmodus, een dimfunctie en bovendien over een oververhittingsbeveiliging.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Sommige mensen denken dat een luchtbevochtiger noodzakelijk is, maar dat is lang niet altijd zo. Elk huis is anders. Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.
Als je de lucht ook wil zuiveren, kun je het beste kiezen voor een luchtbevochtiger met ionisator. Dit apparaat bevochtigt en reinigt de lucht. Wil je de luchtkwaliteit snel verbeteren, maar is bevochtigen niet nodig? Dan is een luchtreiniger geschikt.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.: Droge huid. Droge branderige ogen.
De Qlima D612 is de beste luchtontvochtiger want hij maakt het echt snel droger en je hoort hem nauwelijks. Hij zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast de droge lucht weer uit. Binnen 24 uur onttrekt hij echt voelbaar veel nattigheid uit de lucht, namelijk 12 liter water uit de lucht.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van hoogfrequente geluidstrillingen om een extra fijne waternevel te produceren die vervolgens wordt uitgestoten om vocht toe te voegen aan de ruimte. Het wordt vaak beschouwd als de stillere van beide typen luchtbevochtigers.
Een luchtreiniger heeft tijd nodig om jouw kamer te zuiveren van vieze lucht. Dat doe je door het apparaat tenminste een etmaal (24 uur) aan te zetten. Houd in de tussentijd alle ramen en deuren gesloten, want anders komt er weer vieze lucht binnen. Maar overdrijf hier niet mee.
Goede luchtreinigers halen meer dan 85 procent van de schadelijke stofjes uit de lucht die door de filters gaat, volgens Blocken. Dan gaat het bijvoorbeeld om fijnstof, stikstofdioxiden en formaldehyde, maar ook om pollen, bacteriën en virussen.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Een hygrostaat dient als brein voor een apparaat dat invloed heeft op de luchtvochtigheid in een ruimte. Dergelijke apparaten zijn luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Een hygrostaat kan dus gebruikt worden voor zowel het bevochtigen als ontvochtigen van één of meerdere ruimtes.
Waarom een luchtbevochtiger kopen
Het aanzetten van de verwarming versterkt het verdampingsproces, waardoor de luchtvochtigheid wel kan dalen tot 30%. Met behulp van een luchtbevochtiger kan dit probleem snel worden verholpen zodat de luchtvochtigheid weer terug op een goed niveau komt.