Uw zorgverzekeraar vergoedt de eerste 3 jaar van een opname met behandeling in een psychiatrische instelling (GGZ-instelling). Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Een opname in de evenaar kost je ongeveer 202,80 euro of 571,20 euro per maand, afhankelijk van je verzekeringsstelsel bij het ziekenfonds. Je ontvangt hiervoor maandelijks een factuur. In deze ligdagprijs zijn alle uitgaven voor verblijf, maaltijden, therapieën, groepsactiviteiten en huisarts inbegrepen.
Opname met behandeling in een ggz-instelling wordt (maximaal 3 jaar) vergoed door de zorgverzekeraar. Als er echt een verblijf voor langer dan 3 jaar nodig is, wordt dat betaald vanuit de Wet langdurige zorg.
Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij een psycholoog of GGZ-kliniek. Voor deze zorg betaal je wel je eigen risico.
Bij sommige problemen krijgt u geen vergoeding
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze. Met jouw toestemming en in overleg met hulpverleners en betrokkenen bekijken we of vrijwillige opname in de ggz een optie is.
Soms kan een opname van enkele weken al helpen om een negatieve spiraal te doorbreken en even tot rust te komen. Anders dan in een algemeen ziekenhuis moet je in een psychiatrisch ziekenhuis al gauw rekenen op een opname van minstens één maand om tot rust te komen, je beter te voelen of verwardheid uit te klaren.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
'Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals somberheid bij rouw.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.
Je komt er nooit meer vanaf; Psychisch zieken zijn onmogelijk te genezen. Er is juist veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van psychotherapie en behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg. En ja, herhaaldelijk is aangetoond dat mensen kunnen herstellen van een psychische aandoening.
Als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving, kan de rechter of burgemeester deze persoon gedwongen laten opnemen. Dit is een ingrijpende maatregel die om die reden alleen in uiterste gevallen wordt toegepast.
Regels voor gedwongen opname in de psychiatrie
Een vrederechter of het parket kan iemand verplicht laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Zo'n gedwongen opname is een beschermingsmaatregel, dus geen 'straf'. Dat kan met een gewone procedure of met een spoedprocedure.
Wanneer kan iemand gedwongen worden opgenomen in een kliniek? Bij een noodsituatie kan iemand worden opgenomen.De huisarts moet dit regelen. Iemand kan daarna worden opgenomen als de rechter of burgemeester dit heeft bepaald.
Psychiatrische diagnostiek is de kerncompetentie van de psychiater.
Kliniek en psychiatrische afdeling
Dat kan een universiteitskliniek zijn of een ggz-instelling. De duur van een opname kan verschillen, variërend van enkele weken tot een jaar, met veel variaties daar tussenin. Tijdens het verblijf kunnen behandelingen en activiteiten worden ingezet.
Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen.Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Op de website van het Zorginstituut staat een compleet overzicht van de inhoud van de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden.