Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.
Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof wordt betaald door UWV en is vastgesteld op 70% van het dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon van € 228,76 (2022). Met die reden is de uitkering nooit hoger dan 70% van dit maximumdagloon.
Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. De belangrijkste punten op een rij: Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon.
Vanaf 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof. Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 15 dagen op te nemen. Je hoeft de 15 dagen niet in één keer op te nemen.
Hoe vraagt u uw uitkeringen voor het vaderschaps- of geboorteverlof aan? Dien een aanvraag in bij uw ziekenfonds. Voeg daarbij een uittreksel van de geboorteakte van het kind (vader of gehuwde meemoeder van het kind).
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
De eerste 30 dagen. Als je een contract hebt op de startdatum van de moederschapsrust, bedraagt je moederschapsuitkering 82% van je werkelijke loon. Heb je geen contract op de startdatum van de moederschapsrust, dan bedraagt je moederschapsuitkering 79,5% van je begrensde loon.
Hoeveel dagen geboorteverlof krijg ik? Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).
Uitkering. De eerste drie dagen blijft het loon behouden. Voor de overige twaalf dagen ontvang je, na afloop van het geboorteverlof, een uitkering van je ziekenfonds. Ze bedraagt 82 procent van het begrensd brutoloon.
Dit betekent dus dat de werknemer recht heeft op: 10 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021; 15 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023; 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aanpassen, óf ouderschapsverlof aanvragen.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind. Daarmee krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.
Ouderschapsverlof aanvragen bij werkgever
U vraagt het ouderschapsverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven.
Betaald ouderschapsverlof aanvragen
De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via jou als werkgever. Op de website van het UWV kun je vanaf augustus 2022 hiervoor een digitaal formulier invullen. De aanvraag doe je pas na de opname van het ouderschapsverlof.
Per kind, tot de leeftijd van 8 jaar, mag men 26 keer de contracturen opnemen aan ouderschapsverlof. Het voordeel is dat de werknemer het recht op de oude contracturen behoudt. De werknemer hoeft dan nog geen officiële urenwijziging aan te vragen bij de werkgever.
Het wettelijk ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken. Over ouderschapsverlofuren die worden doorbetaald (hoeveel maakt niet uit) vindt wel vakantieopbouw plaats.