Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
BBC: 'Kinderarbeid in Turkije bij productie voor merken Zara, M+S en Mango' Syrische kinderen worden uitgebuit in Turkse klerenfabrieken. De BBC heeft hiervan beelden getoond met minderjarige vluchtelingen die werken aan producten voor populaire merken als Zara, Mango en Marks + Spencer.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Zo'n 84 procent van de energie die wordt verbruikt via Zara's website komt uit herbruikbare, duurzame energiebronnen. De helft van alle fysieke Zara-winkels is al milieuvriendelijk.
' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.
Zara verklaarde dat het binnen zes jaar alleen katoen, linnen en polyester zal gebruiken dat 'biologisch, duurzamer of gerecycled' is. Niet onbelangrijk als je weet dat deze stoffen samen met viscose 90 procent vormt van alle grondstoffen die door het merk worden aangekocht.
Fast fashion-bedrijven zoals Zara brengen niet alleen snel nieuwe ontwerpen op de markt, maar ze brengen ook veel vaker nieuwe collecties uit dan traditionele modebedrijven.
Een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Een onderzoek heeft aangetoond dat er kinderarbeid plaatsvindt in de productieketen van Nike. In de jaren die volgen komen er af en toe berichten aan het licht van mensenrechtenproblematiek in de kledingketen.
De kwaliteit is slechter dan die van modehuizen, maar de prijs veel toegankelijker. Een voordeel ten opzichte van concurrenten als H&M is dat Zara in die tijd nog volledig in Spanje produceert. Dit maakt de productie goedkoper én sneller – en dus winstgevender.
Wij dulden geen kinderarbeid en zullen ervoor zorgen dat kinderen jonger dan 16 jaar niet in dienst worden genomen, met uitzondering van kinderen die een beroepsopleiding volgen.
Is er in de fabrieken die Primark-producten maken sprake van kinderarbeid? Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar.
De arbeiders krijgen een acceptabel minimumloon, er is geen kinderarbeid en de werkomgeving is veilig en hygiënisch.
Zara is een Spaanse kledingketen die in 1975 werd opgericht. Nu is het een onderdeel van de Spaanse beursgenoteerde modegigant Inditex. Het concern verkoopt wereldwijd via 2000 winkels in 88 landen kleding en modeaccessoires.
Transparantie over (eerlijke) productie
Check altijd de 'Productie'-pagina op de website van een merk en lees hoe open het merk vertelt over z'n fabrieken. Hier kun je op letten: Publiceert het merk de gegevens van al z'n fabrieken en welke specifieke items daar gemaakt worden?
Tussen januari 2021 en maart 2022 kwam maar liefst 97 procent van haar katoenleveringen van fabrieken waar volgens rapporten en internationale waarnemers dwangarbeid wordt verricht. Bij Tommy Hilfiger kwam meer dan de helft van de zendingen uit Chinese kampen, en bij Calvin Klein een derde.
In beleidsstukken die we tegenkwamen zagen we dat Adidas zich sterk maakt voor de bescherming van mensenrechten. Dat bleek onder meer uit een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie in fabrieken op Chinese -, Vietnamese en Indonesische bodem.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Met sommige gespecialiseerde leveranciers werken we al meer dan 30 jaar samen. Zonder tussenpersonen. Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen.
De Nederlandse bedrijven C&A, Tommy Hilfiger, Nike en Calvin Klein importeren en verkopen nog altijd kleding die gemaakt is door dwangarbeiders in Chinese concentratiekampen. Dat blijkt uit data van commerciële zendingen die het Nederlands Dagblad heeft ingezien.
Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw.
Andere veel gegooglede retailers zijn Next, New Look, Mango, Marks & Spencer, Bershka, River Island, Primark en Topshop. Met name in Scandinavische landen lijkt Zara het goed te doen, in Zweden is het populairder dan H&M.
Daarnaast zijn H&M, Bershka, C&A, Zara, Mango, Asos, Boohoo, Pull & Bear, Forever 21 ook fast fashion ketens. Maar dure merken als Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton en Michael Kors horen hier net zo goed bij.