In de supermarkt wordt zelden paardenvlees verkocht. Slager Ad Wilde is gespecialiseerd in paardenvlees.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
Die winkel is een paardenslagerij; daarvan zijn er in Nederland nog maar vier.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Wanneer de flanken, de borst en de billen voldoende zijn vrijgemaakt wordt het karkas aan de achterpoten opgehesen waarna de slachters de huid van de hals en de schouders kunnen trekken. Doordat het paard is opgehesen kan de slachter de eerste aanzet geven om de bouten af te huiden.
Paardenvlees is nog steeds handel
En een enkele Nederlandse slager verkoopt nog paardenworst en paardenbiefstuk. Vaak komt dit vlees uit Argentinië of Roemenië waar de regels voor dierenwelzijn en volksgezondheid minder streng zijn dan in Nederland.
Producten als Paardenbiefstuk kun je bestellen in de online shop van Albert Heijn. Bestel boodschappen zoals Paardenbiefstuk direct via de webshop van Albert Heijn. Je kunt jouw boodschappen laten bezorgen en ophalen.
Afgelopen week kelderden plotseling de - vrijwel altijd stabiele - marktprijzen van slachtpaarden. Was een luxe paard vorige week nog 445 tot 780 euro waard, deze week ligt dat bedrag 50 euro lager.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Er zit 0,1 gram vet in 1 voor snee (10 gram) paardenrookvlees, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Welkom bij Slagerij Henk Wisker
Als trots onze Paardenworst die al 5 keer bekroond is tot de beste van Nederland. Bestel zelf of bezoek onze winkel en alles wordt vers afgesneden en geconditioneerd verpakt. Het Paardenvlees wordt ook gekoeld thuisbezorgd door heel Nederland.
Het CBS houdt niet specifiek bij hoeveel paardenvlees er door Nederlanders wordt geconsumeerd. Samen met de consumptie van geiten- en schapenvlees komt de totale consumptie op 1 tot 1,5 kilo per persoon per jaar.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
Paardenvlees bevat ongeveer evenveel eiwit als rundvlees of varkensvlees. Het vetgehalte is echter flink lager. Er zitten geen grote verschillen in de hoeveelheid vitamines en mineralen in paardenvlees, rundvlees en varkensvlees. Wel bevat paardenvlees in vergelijking veel omega 3-vetzuren en heemijzer.