Gaat cholesterol omhoog door alcohol? Het antwoord is 'neen'. Er is geen directe link tussen alcohol en een verhoogde cholesterol als we het hebben over de slechte chocolesterol of LDL. Je LDL-waarden gaan niet omhoog door het drinken van alcohol, in tegenstelling tot je goede cholesterol.
Alcohol verlaagt licht het cholesterol in je bloed. Hierdoor wordt het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengegaan. Dat geldt echter alleen in kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang.
Maar er zit een addertje onder het gras: te veel alcohol tast namelijk de werking van je lever aan, waardoor dat slechte cholesterol minder goed kan worden afgevoerd. En dat kan weer leiden tot een verhoogd cholesterol; een van de risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen.
Positief effect op cholesterol
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate. Maximaal één glas per dag.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
Rode wijn verhoogt het goede cholesterol. Aan te raden is twee glazen wijn te drinken. Je kunt het beste kiezen voor Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir. De druiven die voor deze wijnen worden gebruikt, zijn sterk cholesterolverlagend.
Alcohol zorgt op de lange termijn voor een verhoogde bloeddruk. Mensen die lange tijd veel alcohol drinken lopen risico op verschillende hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn ziekten zoals hartritmestoornis, hartinfarct, harstilstand en beroerte.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat met elke één procent verlaging van het cholesterolgehalte, de kans op een hartaanval met twee procent afneemt. 11. Hoe snel na het verlagen van mijn cholesterolgehalte neemt het risico af? Over het algemeen na twee jaar.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Klachten bij een hoog cholesterol
Uw bloedvaten worden daardoor nauwer. Ze kunnen dan dicht gaan zitten. Dit kan problemen geven met uw hart en bloedvaten. Bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.
Havermout koekjes
Havermout verminderd het slechte LDL cholesterol en houdt het goede HDL cholesterol op peil. Havermout bevat veel vezels voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat het veel essentiële vitamine, mineralen en spoorelementen. Aan de havermoutkoekjes is geen suiker toegevoegd.
Werkt cholesterol verlagend
Groene thee bevat tannines die op een natuurlijke wijze uw LDL-cholesterol verlagen. Dit LDL-cholesterol staat ook wel bekend als het 'slechte cholesterol'. Ook de catechinen in groene thee hebben een positief effect, met name in de darmen.