In principe krijgt iedereen per voornaam één voorletter. Voornamen worden gescheiden door een spatie. Wie Jan Willem als voornamen heeft, heeft dus als voorletters J.W. Als er een streepje tussen de delen van de naam staat, gaat het feitelijk om één naam.
Dit gaat vaak over iemands voornaam en doopnaam of tweede naam. Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit heeft dan als initialen J.H.P. Het kan echter ook om meer letters gaan dan alleen de voorletter(s). Je kunt met initialen zowel alleen de voorletter(s) als de letters van de voor- en achternaam aangeven.
Is er een apart vakje voor je voornaam of roepnaam*, dan bedoelen ze met het woordje 'naam' dus je achternaam. Misschien vragen ze i.p.v. je voornaam ook wel alleen de voorletter(s). Als er een apart vakje voor het tussenvoegsel (de, van der, van) is, dan vul je dat daar in. Geslacht betekent of je man of vrouw bent.
Je voornaam is de naam die je bij je geboorte krijgt. Je voornaam kan één naam zijn, maar ook twee of drie. Je voornaam is dus niet je roepnaam. Naast je voornaam krijg je ook een achternaam.
De s is de meest voorkomende beginletter in het Nederlands. Bijna 11% van de ruim 300.000 woorden uit de woordenlijst van de elektronische Van Dale begint ermee. De s wordt gevolgd door de b (7,6%), de k (7,2%) en de v (6,9%), die hun succes als beginletter deels te danken hebben aan voorvoegsels als be- en ver-.
De beste naamkundige van Nederland, Gerrit Bloothooft, zocht in 2017 eens uit hoe de letters verdeeld zijn over voornamen. De populairste voorletters blijken de J, de M, de A, tegenwoordig gevolgd door de S en de L. Niet zo duidelijk is waarom precies die letters “fijn” zijn voor voornamen.
De traditionele topletter is J (Johannes, Jan, Jacobus / Johanna, Jacoba, Jantje) en daarnaast M (Maria, Margaretha, Martina) voor de vrouwen.
Bij het benoemen van personen worden soms initialen gebruikt. Deze bestaan dan uit de voorletter(s) en de eerste letters van de achterna(a)m(en). De in hoofdletters geschreven naam en voornaam van een persoon wordt ook onder het begrip initialen gerekend.
Wat zijn initialen
Een initiaal is de eerste letter van een woord, zin of hoofdstuk. Maar wanneer het gaat om jouw initialen dan zijn dit de eerste letters van je voor- en achternaam.
Het is mogelijk dat iemand Anna Maria de Vries heet en dus de voorletters A.M. heeft, maar als roepnaam Anne-Marie heeft, wat één naam is die met alleen een A. afgekort kan worden. Als de naamdrager in het geval van een dubbele naam met koppelteken toch liever voor twee voorletters kiest, is dat ook mogelijk.
Algemeen. Sommige acroniemen worden met hoofdletters geschreven (NAVO), andere met kleine letters (havo), en weer andere op beide manieren. Over het algemeen wordt dezelfde letter (hoofdletter of kleine letter) gebruikt als waarmee men het uitgeschreven woord schrijft.
1. Surname = achternaam. Vul hier uw achternaam in.
Voorletters worden altijd met een hoofdletter geschreven. Na de voorletter komt altijd een punt, gevolgd door de achternaam. Bij dubbele voornamen hoort bij iedere naam een voorletter en een punt. Achternamen worden altijd met een hoofdletter geschreven.
Uitleg hoofdlettergebruik bij namen
Een eigennaam is de officiële naam waarmee je verwijst naar een uniek iets of iemand. Eigennamen schrijf je met een hoofdletter. Een soortnaam is de naam van een soort. Soortnamen schrijf je met kleine letters.
Voorvoegsel geboortenaam: het voorvoegsel van de achternaam, bijv."van der". Voorletters: hier moeten de voorletters van de werknemer ingevuld worden. Gebruik alleen hoofdletters en punten, geen spaties.
Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.
Een alfabet (meervoud: alfabetten) of alfabetisch schrift is een verzameling symbolen om equivalenten van klanken in de gesproken taal schriftelijk weer te geven. Alfabetische schriften vormen een van de hoofdgroepen van het schrift.
Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals 'van' of 'de'. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
De Q is de minst voorkomende letter in het Nederlands, en komt uitsluitend voor in leenwoorden, vooral uit het Latijn, Frans of Engels en dan dus gevolgd door een u.
M, P en S zijn de meest populaire letters
De M is de meest verkochte chocoladeletter. Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint.
Welke chocoladeletter heeft het minste chocola? Op het oog lijkt er wel degelijk verschil te zijn tussen de letters 'M' en 'I', maar in werkelijkheid bevatten alle letters uit dezelfde serie hetzelfde gewicht. De kleinere letters zijn dikker dan de grotere letters. Zo heeft iedere letter dezelfde hoeveelheid chocolade.