De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Cassave of ook wel Yuca, heeft op het eerste gezicht veel gelijkenis met de zoete aardappel, maar is qua textuur en smaak toch weer anders. De schil is glanzender en bruin van kleur, maar het is net als de (zoete) aardappel een knolgewas.
De naam doet anders vermoeden, maar een zoete aardappel is helemaal geen aardappel. De zoete aardappel of bataat, die officieel “Ipomoea batatas” heet, is een knolgroente. Hij behoort tot de windefamilie, terwijl andere aardappelen tot de nachtschadefamilie behoren.
Cassave is de eetbare wortel van een heester. De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten. Zo kun je er cassavesoep van maken.
Cassave is extra goed voor je darmgezondheid!
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
De knol kan met verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Cassave kun je koken, frituren, bakken, en er wordt vaak meel van gemaakt. Vooral dat laatst maakt het weer mogelijk om er bijvoorbeeld een soort brood van te maken. Er worden twee soorten aangeboden, de zoete en de bittere cassave.
Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Cassave heeft een grote voedingswaarde. Het bevat evenveel zetmeel als een aardappel, maar heeft twee keer zoveel meer vezels en een erg hogere kaliumwaarde. Daarnaast bevat het erg veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor, en Vitamine C.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) cassave, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
De vezels in zoete aardappelen zijn meestal onoplosbaar en bevatten een aantal specifieke soorten, zoals cellulose, lignine en pectine ( 37 ). Dankzij hun vezelgehalte, hebben sommige studies aangetoond dat zoete aardappelen kunnen helpen de stoelgang te bevorderen.