2.1 HOELANG GAAT EEN TEMPUR® KUSSEN MEE? De geadviseerde vervangingstermijn voor het hoofdkussen ligt tussen de 3 en 5 jaar gezien de werking en hygiëne.
Een Tempur matras gaat doorgaans 10 tot 12 jaar mee.
Hoe lang een kussen van traagschuim mee gaat is ten eerste afhankelijk van de kwaliteit en hoe jij het kussen gebruikt. Gemiddeld kun je uitgaan van een levensduur van twee tot drie jaar.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Gemiddeld gaat een kussen ongeveer 2 tot 3 jaar mee.
2.1 HOELANG GAAT EEN TEMPUR® KUSSEN MEE? De geadviseerde vervangingstermijn voor het hoofdkussen ligt tussen de 3 en 5 jaar gezien de werking en hygiëne.
Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: Het volume van jouw kussen is sterk verminderd. Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning. Je krijgt last van nek- en/of rugklachten.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Maar wist je dat je eigenlijk ook je kussens af en toe mee moet wassen? Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Traagschuim kussens kun je niet in de wasmachine stoppen, maar wel met de hand wassen. Dit kan door het traagschuim kussen in een emmer warm water te stoppen met een beetje wasmiddel. Knijp vervolgens het kussen zachtjes uit en spoel daarna het kussen goed uit om het wasmiddel te verwijderen.
Polyether is goedkoop, koudschuim is duurder en traagschuim (Tempur, memory foam, NASA schuim) is nog duurder. Dat heeft vooral te maken met het productieproces dat snel (polyether) of relatief langzaam verloopt.
Probeer het kussen zelf niet te wassen, te sponsen of chemisch te reinigen. Hierdoor vervalt uw productgarantie.
Het is een merk dat vaak geïmiteerd wordt, let dus goed op. Een Tempur matras zal wat duurder zijn dan een kopie en herken je steeds aan het logo op de matras. Het merk investeert ook continu in onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. Matrassen van Tempur hebben een hogere densiteit en dus een hogere levensduur.
Bedshop.nl adviseert uw Tempur kussen regelmatig te luchten om vochtvorming te voorkomen. De hoes kunt u wel wassen, op 60 graden.
Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken.
Gooi geen vloerbedekking, matrassen, kussens en dekbedden in de textielbak. De vulling is vaak niet gemaakt van een textielsoort, wat het recyclingproces kan verstoren. Ook nat textiel mag niet. Als er iets nat is, kan het gaan schimmelen.
Oude kleding en textiel inleveren bij gemeentelijk inzamelbakken of milieustraat. De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt.
Je moet met je hoofd volledig over de neksteun liggen. Ga op je rug liggen en ervaar steun aan de nek en comfort aan je hoofd. Als je voelt dat je hoofd je kin naar beneden duwt is het kussen te hoog voor je.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Zonder kussen slapen kent vooral nadelen, zoals het risico op allerlei nek- en hoofdklachten. Alleen wanneer je veel last hebt van acne kun je beter zonder kussen slapen, zodat je huid kan ademen.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.