Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Dat zal u niet verbazen. Water is een vloeistof dat bij 0 graden Celsius overgaat in zijn vaste toestand…. ijs.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Gassen en vliesjes
Hoe minder gassen in het water, hoe makkelijker het water bevriest. Ook bevriest koud water langzamer, doordat er al snel een ijsvliesje ontstaat aan de buitenkant. Dit vliesje werkt als isolatie en hierdoor koelt de rest van het water minder snel af.
Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden). Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd.
Zeewater kan weldegelijk bevriezen. Maar het vriespunt van zeewater ligt lager: door het zout bevriest het pas op -1,9°C. En water krijgt een grotere dichtheid bij afkoeling. Het koude water zakt dus naar de diepte en het warmere water zal dan naar boven opstijgen en het koude water weer aanvullen.
In warm water zijn die langer en nemen ze meer plek in. Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Het beste antwoord
Bij -25 idem dito. Het verschil kun je best goed voelen, een ijsklontje uit je vriezer is als het goed is -18 en dat kleeft veel erger aan je vingers (of je tong, brrrrr) dan een ijsklontje uit de vriesvakje in je koelkast als je dat hebt.
Daarop neemt de druk op de covalente verbindingen af. Zij worden wat minder uitgerekt en geven energie af. En wanneer die energie afgeven is dat vergelijkbaar met afkoeling. In andere woorden: als water opwarmt, laten de bindingen tussen atomen energie los, waardoor het water sneller afkoelt dan koud water.
Wanneer je 1 kg ijs in water verandert, komt er 334 kJ (of 93 Wh/kg) aan energie vrij. Dat is voldoende om 1 liter water vanaf het kristallisatiepunt tot 80 °C te verwarmen.
Er is zelfs een ware wedloop gaande: het record ligt bij 232 Kelvin, oftewel minus 41 graden Celsius. Hoe dat kan? Water heeft een beginnetje nodig, een kern waaromheen het zijn raamwerk van ijskristallen kan opbouwen.
Soms is bij temperaturen onder nul graden toch stromend water nodig. Dat kan, als je je buitenkraan maar open laat staan.
Het maakt niet uit hoe goed jij je bidon ook omspoelt, er blijven altijd wel wat schimmels en/of bacteriën achter. Om te voorkomen dat deze snel zullen groeien kun je je bidon simpelweg in de vriezer opbergen. De kou van de vriezer is namelijk allesbehalve een vriendelijk klimaat voor schimmels en bacteriën.
Kun je bevroren rosé, witte of rode wijn nog drinken? In principe wel, maar de meeste mensen houden niet van de smaakverandering. Mocht de smaak niet bevallen, verwerk de overgebleven wijn dan tot sangria of een lekkere pastasaus.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
2.1 Koud water warmt sneller op dan warm water
In pan 1 zit 1 liter koud water (temperatuur: 20 graden Celsius), in pan 2 zit 1 liter warm water (70 graden). Water kookt overigens bij 100 graden.
Warm water is lichter dan koud water. Daarom drijft warm water op koud water. Het warme water wil naar boven, terwijl het koude water naar beneden zakt.
IJs bestaat uit kristallen met zes hoeken. Door deze vorm zit er veel lege ruimte in het ijs. In vloeibaar water was deze lege ruimte er niet. Daarom zet het water uit als het bevriest en ijs wordt.
de verzamelbuis: onder invloed van het antidiuretisch hormoon ADH kan hier de urine nog sterker worden geconcentreerd. De urine eindigt in de urineblaas, waarna het kan worden geloosd.
Terwijl zoet water bij 0°C in ijs wordt omgezet, bevriest zeewater met een zout- gehalte als dat van de Noordzee (ongeveer 35 gram zout per liter water) pas bij een watertemperatuur van -1,8 tot -2°C. De kans dat het Noordzeewater aan onze kust bevriest is overigens bijzonder klein.
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.